sreda, 30 septembra, 2020
Doma Energija in okolje Kako biti del krožnega gospodarstva

Kako biti del krožnega gospodarstva

Krožno gospodarstvo je tisti del gospodarstva, ki omogoča, da se izdelka po uporabi ne le zavrže, temveč se omogoči ponovno uporabo. Omogoča, da se svet ne zaduši v odpadkih in da izdelku, ki ga ne potrebujemo več, vdihnemo novo življenje. 

Izdelek lahko torej raje, kot da ga zavržemo, popravimo, izboljšamo, predelamo in dobimo nov, drugačen, lahko celo še boljši izdelek.

Da bi zagotovili dolgo življenjsko dobo aparatov, mora iti razvoj v smer uporabe kakovostnih materialov, boljše energetske učinkovitosti in izdelave naprav, ki jih je mogoče popravljati.

V idealnem krožnem gospodarstvu bi lahko vsak predmet neskončno reciklirali, predelovali in ponovno uporabljali, a je žal resničnost popolnoma drugačna. Reciklirati je mogoče le določene materiale, večina predmetov pa pristane na odpadih. Eno največjih težav predstavlja predvsem odpadna plastika. Ta po tem, ko jo odvržemo v zabojnik z rumenim pokrovom, ne izgine.

Previdno pri izbiri

Kar lahko potrošnik stori, je, da se izogiba uporabi plastike in izdelkov v plastičnih embalažah. Tudi nakupa najrazličnejših aparatov, pohištva in drugih predmetov, se je dobro lotiti smotrno. “Številni aparati in stroji že vrsto let niso doživeli revolucionarnega preboja pri uporabniških funkcijah, zelo pogosto gre le za »kozmetične« nadgradnje, ki jih proizvajalci zapakirajo v mamljive trženjske izraze. Večina izdelkov bele tehnike je, denimo, že nekaj let v svoji zreli fazi, novosti so povezane predvsem z načinom upravljanja, deloma s prilagojenimi programi delovanja, povečanjem zmogljivosti in v zadnjem času z v omrežje povezanimi funkcijami. Le redke so novosti, ki bodo res prinesle novo uporabniško izkušnjo, bolj verjetno je, da se boste nad nečem sprva navdušili, nato pa ugotovili, da bleščeča novost v vsakdanjem življenju ne pomeni prav veliko,” opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije. Predlagajo 5 preprostih ukrepov.

1. Kupujte manj

Preden opravite nakup, se prepričajte, ali izdelek zares potrebujete, katere lastnosti želite, da ima, ali obstaja morda takšen izdelek, kot ga potrebujete, tudi med rabljenimi? Če boste izdelek uporabljali le občasno, preverite, ali obstaja možnost, da se v nakup spustite skupaj s še kom in si ga nato posojate. “Pogosto lahko kakovosten izdelek kupite za ugodno ceno in pri tem ne žrtvujete funkcionalnosti, ki jo potrebujete. Pri zelo poceni izdelkih vendarle svetujemo dodatno previdnost, po možnosti preverite kakovost (vidnih) vgrajenih materialov, saj si nikakor ne želite, da bi izdelek prekmalu odpovedal,” svetujejo na ZPS. Ni treba izbrati najdražđjega na trgu, niti najcenejšega. Zlata sredina bo zagotovo zadostila pričakovanjem povprečnega uporabnika.

Na potročju elektronike – naj gre za računalnik, notesnik, telefone ali tablice, lahko najdete tudi obnovljene izdelke.

2. Popravite izdelek

Če se je izdelek pokvaril, ga še ni treba zavreči. V kolikor je garancijski rok potekel, vseeno preverite možnosti popravila. Žal je s sodobnimi izdelki velikokrat tako, da nadomestni deli stanejo skorajda toliko, kot če kupite novo napravo. A morda imate srečo in boste s popravilom vaši napravi močno podaljali življenje in privarčevali zajeten kupček denarja, ki bi ga sicer namenili za nakup nove naprave. “Na splošno velja, da je življenjska doba za belo tehniko in male gospodinjske aparate 10 do 15 let, za zabavno elektroniko (televizorji, glasbeni stolpi in podobno) okrog 10 let, orodja za domače mojstre bi ob zmerni uporabi morala preživeti 15 do 20 let, računalniki, tudi notesniki vsaj 10 let, telefoni in tablice pa vsaj 5 let. Številke so okvirne, saj se, denimo, popravilo splača tudi pri starejših izdelkih, ko odpove manj pomemben del. V takšnem primeru je zelo verjetno, da popravilo ne bo drago, izdelek pa bo še dolgo opravljal svojo funkcijo. Pred odločitvijo se o podrobnostih pozanimajte pri serviserju. Opozoriti velja na skušnjavo v obliki popustov za nakup novega izdelka, ki jih ponujajo nekateri serviserji. Takšna praksa ni v prid trajnosti, zato se ji raje odrecite. Če vas vseeno premami, starega izdelka nikar ne prepustite uničenju,” dodajajo pri ZPS.

3. Ponovna uporaba

Kar 25 Centrov ponovne uporabe (CPU) imamo v Sloveniji. Če se določenega izdelka naveličate, se je pokvaril ali bi ga preprosto radi zamenjali, boste pri njih zagotovo našli rešitev. Izdelke pregledajo, popravijo, dopolnijo in jim podaljšajo življenjsko dobo. ZPS navaja pomembne podatke, ki jim jih je zagotovilo društvo Ekologi brez meja: v lanskem letu je novo življenje v 19 slovenskih centrih ponovne uporabe dobilo več kot 185.000 izdelkov.

4. Podarite, prodajte

Izdelek, ki ga ne potrebujete, lahko prodate na spletnem bolšjaku, lahko ga pa tudi brezplačno ponudite in razveselite nekoga, ki si izdelka želi, a si ga morda ne more privoščiti. Vsaka možnost je boljša od tega, da stvar zavržete.

5. Posodite, izposodite si

Zakaj bi kupili nek aparat, ki ga boste potrebovali enkrat, dvakrat? Določeno orodje za delo po hiši, na vrtu, ob selitvi ali adaptaciji, si lahko izposodite. Določene naprave izposojajo že nekatere trgovske verige z gradbenim materialom, z določenimi mogoče razpolaga tudi kdo v vaši družbi. Omeniti velja v Ljubljani delujočo Knjižnico reči, kjer si lahko izposodite katerega izmed številnih aparatov, predmetov.

Urednica portala MojPrihranek.si

S spleta

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

11,789FansLike
313FollowersFollow
247FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Kakšne so najpogostejše napake na lesu, na katere morate biti pozorni?

Da lahko hlodovino razvrstimo po kakovostnih razredih, moramo poznati tudi osnovne napake pri lesu. Poleg tega jih moramo poznati tudi pri krojenju lesa. Opisi...

Triki za urejeno pisalno mizo

Organizacija je lahko težka ali lahka naloga, odvisno glede česa. Veliko težja, kot se zdi, pa je organizacija oziroma urejenost pisalne mize. Če je...

Prostor za vse vrste srečanj

Družinska kopalnica je tisti prostor, kjer se dnevno srečujemo med hitenjem in skrbjo zase. Geberit na tem mestu ponuja nekaj namigov, kako kar najbolje...

Naročite vodič po prenovi doma

Tudi vi načrtujete prenovo doma, pa ne veste, kako bi se je lotili? Potem vam bo zelo prav prišel Ytong vodič po prenovi, ki...