Edinstven način, kako se znebiti vlage in plesni

Sprva se začne s temnimi pikicami v kotih in ob robovih, nadaljuje z vse večjimi temnimi lisami po steni ali stropu. Če ne ukrepamo dovolj hitro, se plesen še dodatno razširi, omet pa začne odstopati. A preden začnete iskati rešitev, kako se znebiti plesni, je treba odkriti, kaj je vzrok za nastanek plesni in kako ga odstraniti.

Plesen je posledica prevelike vlažnosti. Lahko se vlaga nabira zaradi toplotnih mostov, ob neustrezni izolaciji, velikokrat pa stene vlago črpajo iz tal, zato je izjemno pomembna ustrezna izvedba kakovostne hidroizolacije. Dobra hidroizolacija je ključ do rešitve težav s kapilarno vlago in posledično preprečitev nastanka in širjenje plesni po stenah.

Plesen ni le neestetska, temveč je izjemno škodljiva za zdravje. Slabo vpliva na dihalni aparat in počutje nasploh, kožo, živčevje, oslabi imunski sistem in oslabi odpornost tudi na druge bolezni.

Kako izvesti hidroizolacijo

Naloga hidroizolacije je, da preprečuje prodiranje vlage iz terena v objekt. Če bi iz tal prodirala vlaga, bi na steni kmalu opazili mokre madeže, ki bi sčasoma začeli temneti – tvorila bi se plesen. Kasneje bi lahko začel odstopati omet in nastala bi še večja škoda.

Da bi varovala pred vlago, mora biti hidroizolaicija izdelana iz kakovostnih materialov in izvedena natančno, brez minimalnih razpokic, ki bi omogočale vlagi, da prodira v objekt. Hidroizolacija mora biti kakovostno izvedena tako pri osnovnem objektu kot pri terasah, balkonih, prizidkih in ravnih strehah.

Sanacija objekta zaradi vdiranja vlage

Če hidroizolacija ni bila pravilno izvedena ob sami gradnji objekta, je treba opraviti sanacijo. Kako? Strojno se prereže zid čim bliže temeljem. Omet se odbije in strokovnjaki ocenijo,kje točno potekajo posamezne napeljave. Izvede se natančen rez zidu in v odprtino vstavi hidroizolacijski sloj, ki varuje zidove pred kapilarno vlago in prehajanjem vlage iz tal v steno objekta nasploh. Odprtine se zameče in injektira nabrekajočo cementno hidroizolativno maso, do zapolnitve reza.

Varnost postopka

Postopek je povsem varen in neškodljiv. Ne uporablja se ne kemikalij in ne elektromagnetnih valov.

Strokovnjaki za hidroizolacije

Specialist za hidroizolacije in odpravljanje težav z vlažnimi zidovi je podjetje HAK PLUS d.o.o. s kar 30-letnimi izkušnjami. Izvajajo tako večja kot manjša izolacijska in gradbena dela. Na opravljena dela vam nudijo kar 10 let garancije. Brez obveznosti jih lahko kontaktirate, saj vam bodo  brezplačno svetovali, pripravili opis dela in informativen izračun stroškov za predlagano rešitev.

Za vsako težavo, ki se pojavi pri izvedbi del, poiščejo ustrezno rešitev, za vas pa lahko izvedejo:

  • naknadno hidroizolacijo zidov starejših zgradb na najstarejši, a zelo posodobljen način
  • hidroizolacijo novogradenj, ravnih streh, balkonov, teras…
  • hidroizolacijo podzemnih in kletnih prostorov, ki jih je zalila voda
  • drenažne sisteme, vključno z izdelavo zbirnih jaškov in vgradnjo potopnih črpalk
  • čiščenje vodnjakov
  • druga gradbena dela in ureditve okolice objektov

Za dodatne informacije kontaktirajte podjeje HAK PLUS d.o.o. na tel.: 041 675 039 ali E-mail: info@hakplus.si

 

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekGardenhouse na Beverly Hillsu – stanovanjske enote, ki kar “zrastejo” iz živih zidov
Naslednji članekKako biti del krožnega gospodarstva
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.