Odkrita najstarejša črna luknja

Flying inside digital data tunnel. Futuristic abstract background with neon rays. Concept for big data, blockchain, cryptocurreny, internet, hyperspace and space travel. 4k 3D render
Foto: Eduard Muzhevskyi iz iStock

Astronomi so s pomočjo vesoljskega teleskopa Webb odkrili doslej najbolj oddaljeno črno luknjo, vendar pričakujejo, da ta rekord ne bo trajal dolgo. Črna luknja se nahaja v središču galaksije, ki sega v obdobje 570 milijonov let po Velikem poku. To je 100 milijonov let bližje začetku vesolja kot črna luknja, ki so jo kitajski astronomi odkrili leta 2021 s teleskopom v Čilu.

Webb je že odkril tudi druge črne luknje, ki se zdijo še bližje Velikemu poku pred približno 14 milijardami let, vendar so te ugotovitve še vedno v pregledu, je povedal Steven Finkelstein, astronom z Univerze v Teksasu v Austinu, eden vodilnih raziskovalcev. Odkritje je bilo sprejeto za objavo v reviji Astrophysical Journal Letters.

Ker so signali te črne luknje šibki, so po besedah ekipe iz Teksasa potrebna dodatna opazovanja. Obstaja nepredstavljivo število neaktivnih črnih lukenj, nekatere celo bolj oddaljene od te. Vendar so brez svetlečega plina nevidne, je dejal Finkelstein. Ta posebna črna luknja je bila odkrita februarja in je dejansko majhna glede na druge črne luknje – ekvivalentna približno 9 milijonom mas našega sonca. Po velikosti je blizu črni luknji v naši lastni Galaksiji, Mlečni cesti, je povedala ekipa.

S pomočjo teleskopa Webb je ekipa opazila tudi dve drugi majhni črni luknji iz zgodnjega vesolja, ki segata v čas približno 1 milijardo let po Velikem poku. Opazovanja kažejo, da so bile te manjše različice verjetno pogostejše pri oblikovanju vesolja, kot se je sprva domnevalo. “Verjetno je še veliko skritih malih pošasti tam zunaj, ki čakajo, da jih odkrijemo,” je v e-pošti dejal Dale Kocevski z univerze Colby, ki je bil del ekipe.

Webb, ki je bil izstreljen konec leta 2021, je največji in najmočnejši teleskop, ki je bil kadarkoli poslan v vesolje. Njegove prve slike in znanstveni rezultati so bili s strani NASE, z velikim navdušenjem objavljeni pred letom dni.

Prejšnji članekOrganizirajte delovne prostore in prihranite čas ter denar
Naslednji članekIzogibajte se teh 5 najbolj pogostih napak pri polaganju ploščic v kopalnici

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.