Izogibajte se teh 5 najbolj pogostih napak pri polaganju ploščic v kopalnici

industrial construction worker installing small ceramic tiles on bathroom walls and applying mortar with trowel
Foto: Bogdanhoda iz iStock

Ko gre za prenovo kopalnice oziroma polaganje ploščic, je treba upoštevati več dejavnikov, da dosežemo lep in funkcionalen rezultat. Toda tudi z najboljšimi nameni se lahko zgodijo napake, ki lahko vodijo do nezadovoljivih rezultatov.

Za uspešno polaganje ploščic v vaši kopalnici je ključnega pomena, da se zavedate pasti in napak, s katerimi se ljudje pogosto srečujejo. V nadaljevanju boste našli najbolj pogoste napak, ki se jim je treba izogniti pri polaganju ploščic v kopalnici.

1Nezadostna priprava površine

floor tile, renovation, bathroom
Foto: siala iz Pixabay

Pogosta napaka je neustrezna priprava površine pred polaganjem ploščic. Bistveno je zagotoviti, da je površina čista, ravna in brez prahu, maščobe ali kakršnih koli ostankov. Če tega ne storite, lahko pride do slabega oprijema ploščic, neravnih ploščic ali celo do razpok.

2Nepravilna razdalja med ploščicami

samples of interior stone material consists concrete tiles, quartz stones, artificial stones, graphic tile. top view of interior selected material for mood and tone board. inteior materials palette.

Nepravilna razdalja med ploščicami lahko povzroči neprivlačen končni videz. Uporaba distančnikov je ključnega pomena za ohranjanje doslednega razmika in poravnave med ploščicami. Nekateri ljudje lahko poskušajo opazovati razmik, kar pogosto vodi do neenakomernih vrzeli. Uporaba distančnikov za ploščice bo zagotovila enakomeren razmik in ravne linije fugiranja.

3Neustrezen nanos lepila

Worker use trowel putting cement on the floor tile

Nanos nezadostne količine lepila ali neenakomeren nanos le tega lahko povzroči, da se ploščice sčasoma zrahljajo ali postanejo neenakomerne. Pomembno je, da uporabite pravo vrsto lepila za določene ploščice in upoštevate navodila proizvajalca za uporabo. Če lepilo enakomerno nanesete in zagotovite, da pokriva celotno hrbtno stran ploščice, boste zagotovili močno vez. Prav tako se poslužite načinov nanašanja lepila, ki to omogočajo.

4Nepravilen nanos fugirne mase

Black grout for white ceramic tiles. White tile in the kitchen with gray grout. The process of applying grout to ceramic tiles. Small ceramic tiles.

Fugiranje je kritičen korak v procesu polaganja ploščic in napake pri nanosu fugirne mase lahko vplivajo na obstojnost in videz površine s ploščicami. Pogoste napake vključujejo uporabo napačne konsistence fugirne mase, nepopolno zapolnjevanje linij za fugiranje ali puščanje odvečne fugirne mase na ploščicah. Upoštevanje navodil proizvajalca za mešanje in nanašanje fugirne mase bo pomagalo doseči čist in profesionalen zaključek.

5Pomanjkanje hidroizolacije

The master glues a mosaic of ceramic tiles. The worker presses the tile with his hands while gluing the tile. The working tiler mounts the tile on the wall, presses it with his hands.

Kopalnice so nagnjene k vlagi in če območij s ploščicami ne naredite ustrezne hidroizolacije, lahko pride do poškodb zaradi vode in rasti plesni. Nanos hidroizolacijske membrane ali pravilno tesnjenje površin je ključnega pomena, zlasti v prostorih za tuširanje in okoli kopalnih kadi. Zanemarjanje tega koraka lahko povzroči drago popravilo.

Izogibajte se teh napak!

Da bi zagotovili uspešno namestitev ploščic, je priporočljivo, da se poučite o pravilnih tehnikah, po potrebi poiščete nasvet strokovnjakov in upoštevate navodila proizvajalca za določene materiale, ki jih uporabljate. Če si že od samega začetka vzamete čas in pravilno opravite delo, se boste izognili tem pogostim napakam in dosegli lepo in trajno kopalnico s ploščicami.

Prejšnji članekOdkrita najstarejša črna luknja
Naslednji članekRecept: Rok chéri

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.