Zmanjševanje rabe energije v energetsko revnih gospodinjstvih

V okviru programa ‘Intelligent Energy Europe’ Evropska unija sofinancira projekt za izboljšanje energetske učinkovitosti v gospodinjstvih z nizkimi prihodki (ACHIEVE) s katerim želi omiliti razlike zaradi energetske revščine.

Zaradi naraščajočih cen energije, energetsko neučinkovitega stavbnega fonda ter nizkih prihodkov se vse več gospodinjstev po Evropi sooča z izzivi energetske revščine. V EU je med 50 in 125 milijoni prebivalcev (okoli 10 – 25 %) energetsko revnih. Situacija je še hujša v vzhodnoevropskih državah: 30 % in več gospodinjstev se spopada z energetsko revščino. Energetsko revno je tisto gospodinjstvo, ki si težko ali pa si je nezmožno zagotoviti osnovnih energetskih potreb. Če vzamemo definicijo, da je energetsko revno tisto gospodinjstvo, ki za zadovoljevanje osnovnih energetskih potreb nameni več kot 10 % svojih letnih prihodkov, se v Sloveniji približno tretjina gospodinjstev sooča z energetsko revščino.

Čeprav je problem zelo kompleksen, so lahko nekatere rešitve preproste in stroškovno učinkovite. Projekt ACHIEVE je razvil usposabljanje za energetske svetovalce, usposobil več kot 90 energetskih svetovalcev, oblikoval orodja za obiske gospodinjstev in obiskal več kot 1.900 gospodinjstev. Skupaj z njimi je ACHIEVE izvedel korake za zmanjšanje rabe energije in vode ter s tem zagotovil zmanjšanje stroškov. V povprečju je ACHIEVE zagotovil več kot 140 EUR in skoraj 300 kg CO2 letnih prihrankov na gospodinjstvo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.