Zamenjava žarnic vam prihrani denar

V Evropski uniji veljajo od leta 2012 novi energetski standardi, ki predvidevajo tudi uporabo varčnejših žarnic. Nove žarnice, kot so kompaktne fluorescentne svetilke (CFL) ali svetleče diode (LED) porabijo od 25 do 80 % manj energije, imajo pa tudi daljšo življenjsko dobo.

Energijsko varčne žarnice – do 25 odstotkov energijskega prihranka

Energijsko varčne ali halogenske žarilne žarnice imajo okoli žarilne spirale kapsulo s plinom, ki povečuje učinkovitost žarnice. Ta tip žarnice z žarilno nitko je za približno 25 odstotkov bolj učinkovit in lahko traja tudi do trikrat dlje kot tradicionalne žarnice. Na voljo so v različnih oblikah in barvah, ter se lahko uporabljajo tudi z zatemnilnimi stikali.

 

Kompaktne fluorescentne sijalke (CFL) – do 75 odstotkov energijskega prihranka

Kompaktne fluorescentne sijalke so zavite različice podolgovatih fluorescentne luči, ki jih verjetno uporabljate v kuhinji ali garaži. Ker porabijo za vsaj polovico manj električne energije kot tradicionalne žarnice, se finančni vložek povrne že v devetih mesecih. Kompaktne fluorescentne sijalke porabijo približno eno četrtino energije in trajajo desetkrat dlje kot primerljive žarnice z žarilno nitko, pri enaki količini svetlobe.

 

CFL sijalke so na voljo v različnih svetlobnih odtenkih, vključno s toplo (belo-rumeno) svetlobo, ki ni bila na voljo, ko so bile prvič predstavljene. Nekatere lahko kupimo s priloženim pokrovom, ki poveča razpršitev svetlobe, videz žarnice pa je bolj podoben tradicionalni obliki bučke. Niso pa vse CFL sijalke, primerne za zatemnilna stikala, zato je predhodno treba preveriti, ali omogočajo to funkcijo.

 

Vse fluorescentne sijalke vsebujejo majhno količino živega srebra, zato jih je treba reciklirati na koncu njihove življenjske dobe. Večina trgovcev ponuja brezplačno reciklažo.

 

Sijalke s svetlečimi diodami (LED) – do 80 odstotkov energijskega prihranka

Svetleče diode so vrsta polprevodniške razsvetljave – polprevodniki, ki pretvarjajo električno energijo v svetlobo. Čeprav so že dolgo poznane, so bile v preteklosti uporabljene predvsem v industrijskih panogah, danes pa so LED sijalke z belo svetlobo, ena najbolj hitro razvijajočih se svetilnih tehnologij. LED diode porabijo le 20 – 25 odstotkov energijetrajajo pa do 25-krat dlje od običajnih žarnic, ki jih nadomeščajo.

 

LED sijalke so trenutno na voljo v številnih oblikah, kot nadomestek za 40 W, 60 W in 75 W tradicionalne žarnice. Pogosto so v obliki reflektorskih žarnic ali kot vgradna napeljava ter svetlobni trakovi, ki se lahko prilagodijo prostoru, zelo primerni pa so tudi za montažo v pohištvo. Je že res, da je pri nakupu LED sijalk treba seči globlje v žep, boste pa dolgoročno še vedno veliko prihranili, saj imajo zelo dolgo življenjsko dobo in zelo nizko rabo energije. Pričakujemo pa lahko, da bodo nakupne cene vedno nižje zaradi vedno bolj množične uporabe.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.