Žavelj ni na prednostni listi Evropse komisije

Bruselj, 14. oktober 2013 – Ministrstvo za infrastrukturo in prostor z zadovoljstvom ugotavlja, da je Evropska komisija pri današnji odločitvi upoštevala tudi pomisleke Republike Slovenije pri pripravi delegiranega akta s prednostnimi energetskimi projekti in na seznam ni uvrstila LNG terminala v Žavljah.

K tej odločitvi so zagotovo botrovali tehtno utemeljeni predlogi, pa tudi precejšnji napori, ki jih je Slovenija vložila v to, da bi našla sprejemljivo rešitev glede postavitve plinskega terminala v Severnem Jadranu. Evropska komisija na seznam tako ni uvrstila terminala v Žavljah, je pa jasno vključila v seznam tudi opombo, da bo lokacijo plinskega terminala v Severnem Jadranu določila Italija v dogovoru s Slovenijo.

 

Slednje v praksi pomeni, da terminal ne bo zgrajen na območju, ki bi mu Slovenija nasprotovala zaradi negativnih učinkov na slovensko ozemlje, kar je skladno z Resolucijo o strategiji za Jadran, ki jo je Državni zbor RS sprejel leta 2009. To velja tudi za morebitne nove pobude za plinski terminal v Severnem Jadranu. Vendar za končno odločitev o teh projektih, ki so še v začetni fazi, tj. predhodni fazi izvedljivosti, fazi izvedljivosti ali fazi presoje, so še potrebne študije, ki lahko dokažejo, da so projekti tehnično in ekonomsko izvedljivi ter skladni z zakonodajo EU in zlasti okoljsko zakonodajo EU.

Republika Slovenija je z zadnjo odločitvijo Evropske komisije zadovoljna.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.