Zakaj se število polnilnih postaj za električna vozila veča?

Število polnilnih postaj za električna vozila narašča, ker se širi trg električnih vozil, saj so cene le-teh nižje kot so bile še pred nekaj leti. Število električnih avtomobilov v svetu, Evropski uniji in Sloveniji se povečuje, kar pomeni pozitiven trend in vzpodbuja gradnjo polnilnih postaj za električna vozila, tako javnih kot zasebnih.

In kje smo na danes?

V Sloveniji je bilo konec leta 2017 na voljo več kot 600 polnilnih postaj, ki jih enostavno najdete na portalih upravljavcev lokacij polnilih postaj za električna vozila.

 

Praktične rešitve polnilnih postaj za električna vozila – nabor

V nadaljevanju je opisanih nekaj primerov polnilnih postaj, ki so najpogosteje uporabljene pri gradnji polnilne infrastrukture, tako za privatne kot javne namene. Seveda pa je vsaka lokacija ”individum” in jo je treba tako tudi obravnavati, kadar se načrtujejo in umeščajo polnilne postaje v prostor.

 

Domače ali zasebne polnilne postaje t.i. polnilno mesto (ang. WallBox)

Zasebne polnilne postaje so priključene na obstoječe notranje (hišno) omrežje odjemalca. Kadar se električno vozilo priključuje preko posebne vtičnice (izmenični (AC) tok priklop tip 1 in tip 2), je treba vgraditi polnilno omarico (t.i. domača ali hišna polnilna postaja). Priključna moč je običajno 22 kW (3 x 32 A).

 

Javne polnilne postaje t. i. običajno polnilno mesto

Javne polnilne postaje so tiste, ki so postavljene na javno dostopnih površinah in jih lahko uporabljajo vsi uporabniki električnih vozil. Javne polnilne postaje se priključijo neposredno na javno omrežje. Imajo enojne ali dvojne priključke Tip 1/Tip2 maksimalne moči 2 x 22 kW (na dovodu 3 x 63 A).

 

Javne polnilne postaje z visoko močjo (t.i. polnilno mesto visokih moči)

Imajo enojne, dvojne in trojne priključke CHAdeMO, Combo in Tip 2 maksimalne moči 22 – 50 kW enosmernega (DC) in 22 – 43 kW izmeničnega (AC) toka.

 

Glede na kratko predstavitev elektro polnilnih postaj, ki kaže kam pluje Slovenija na področju električne mobilnosti lahko povzamemo, da se nam obeta razburljiva prihodnost v tako imenovani četrti industrijski revoluciji.

 

V prihodnosti se bomo namreč vozili z električnimi vozili, ki si jih bomo delili z drugimi uporabniki, povezovali električna vozila s pametnimi polnilnimi postajami in pametnimi domovi – vsi bomo t.i. ”energetski državljani”.

Več informacij o polnilnih postajah dobite tukaj.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.