Voda vedno vrne udarec

Vse nevarne in manj nevarne snovi, ki jih nekateri ljudje brez slabe vesti spustijo v zemljo in tako posredno ali neposredno v podtalnico, nam voda slej ko prej vrne nazaj skozi pipo. Včasih traja desetletje ali več, a se nam nesnaga zagotovo vrne v naš kozarec “pitne” vode ali v juho, ki jo z vso skrbnostjo in ljubeznijo postrežemo svojim otrokom in vnukom.

Čeprav smo lahko ponosni na naravne danosti in bogate zaloge vode, je voda, ki jo dostavljajo vodovodna in komunalna podjetja do naših domov, žal vse prevečkrat nepitna ali vsaj neokusna in neprijetnega vonja. Vsebnost nevarni mehanskih, kemijskih in bioloških snovi v vodi mora zadostiti mejam dovoljenega. Če so dovoljene meje, meritve se izvajajo na vodovodnih zajetjih, presežene, nas dobavitelj pitne vode prek sredstev javnega obveščanja opozori, da voda iz omrežja ni pitna in da je pred uporabo, treba vodo nujno prekuhati ali pa celo priporoča uporabo ustekleničene vode.

 

Voda se lahko onesnaži tudi na poti do nas. Plesniv ter sluzast okus in vonj povzročajo alge, plesen in bakterije, ki živijo in se razmnožujejo v vodovodih, motnost je posledica raztopljenih delcev (recimo železa) in usedlin, vonj po gnilih jajcih pa nas opozarja na prisotnost amonijaka. Največkrat onesnaženje opazimo po nenavadni barvi, vonju in recimo kovinskem okusu vode, pogosto pa onesnaženja sploh ne opazimo. Tak je na primer svinec, ki pride v vodo iz spajkanih delov vodovodnih in armaturnih napeljav, ki so bile pogosto v uporabi v gradnji dolgih mestnih vodovodov do konca osemdesetih let. Tako imajo prebivalci mest največ težav z onesnaženjem pitne vode s klorovimi spojinami, bakterijami in svincem. V lokalnih vodovodnih zajetjih, v bolj ruralnih okoljih, pa so lahko v vodi nitrati, pesticidi, bakterije in fekalije. 

 

Zato naj bi na mestu vstopa vodovodne napeljave v objekt namestili mehanski vodni filter (npr. 50 mikronski), ki varuje vodovodne napeljave v hiši in priključene armature pred mehanskimi, v vodi netopnimi delci, kot so pesek, mivka, vodna rja in podobno. Če je voda trda, lahko za mehanskim filtrom vgradimo še sistem za mehčanje oziroma nevtralizacijo škodljivih učinkov vodnega kamna.

 

Viruse, bakterije, klor in težke kovine iz vode odstranjuje mikrobiološki filter. Najbolj pogosta rešitev je podpultni filtrni sistem z mehanskim filtrom, ki zadrži vse delce večje od pet mikronov, drugi pa je iz aktivnega oglja in je namenjen zaščiti pred klorom, pesticidi, insekticidi in nasploh izboljšuje okus in vonj vode. V kombinaciji aktivnega oglja s kapilarno membrano nato “polovimo” še morebitne viruse in bakterije v vodi. 

 

Če sumite, da je z vašo vodo karkoli narobe, se posvetujte s strokovnjaki podjetja Jupitra d.o.o. (Tel. 01 600 3000, gsm: 041 699 550) oziroma si oglejte na spletni strani moja-voda.si možne rešitve za bolj čisto in vedno svežo pitno vodo zase in za svojo družino. 

info@ecetera.si | 01 600 10 10 | Spletna stran

Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? Lahko vam pomagamo pri načrtovanju in izvedbi učinkovitih marketinških in pr projektih.

Prejšnji članekIzdana Uredba o obnovljivih virih energije v prometu
Naslednji članekEvropska komisija odobrila Sloveniji spremembe podporne sheme za elektriko iz OVE in SPTE ter olajšavo za elektro intenzivno industrijo
info@ecetera.si | 01 600 10 10 | Spletna stran

Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? Lahko vam pomagamo pri načrtovanju in izvedbi učinkovitih marketinških in pr projektih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.