Nezemeljski muzej umetnosti v Avstriji, ki sam proizvaja električno energijo

Muzeji in umetnostne zgradbe so bile vedno nekaj posebnega. A umetnostni muzej v avstrijskem mestu Graz, postavlja nove mejnike na tem področju. Muzej umetnosti spominja na nezemeljsko strukturo, nadvse nenavadnih oblik. Še posebej zanimivo je dejstvo, da si muzej sam zagotavlja električno energijo s pomočjo strehe, ki je obdana s fotovoltaičnimi paneli.

Muzej sta zasnovala arhitekta Peter Cook in Colin Fournier. Njuna kreacija je izredno hitro postala arhitektna znamenitost Avstrije, med domačini znana tudi kot “prijateljski nezemljan” (“Friendly Alien”). Po besedah obeh arhitektov, naj bi njun projekt predstavljal most med zgodovino in sedanjostjo. V muzeju se nahajajo predstave umetnosti, slik, filma, fotografij in sodobnih medijev umetnosti.

 

Zelo zanimiva posebnost te nenavadne stavbe je, da si praktično v celoti sama zagotavlja električno energijo. Celotna streha je namreč obdan z 1288 prozornimi akrilnimi ploščami, ki s pomočjo vgrajenih fotovoltaičnih panelov proizvajajo električno energije, ki zadostuje za napajanje celotnega muzeja.

 

Muzej se nahaja na zahodnem bregu reke Mure v zgodovinskem središču mesta. Muzej umetnosti v mestu Graz je svoja vrata odprl že leta 2003 in velja danes za eno od sodobnih znamenitosti Avstrije. Glede na to, da je Graz izredno blizu Slovenije (ob štajerski meji), priporočamo obisk mesta in ogled muzeja umetnosti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.