Trajni izdelki zahvaljujoč EKO-DIZAJNU

Foto: on Geberit prodaja d.o.o.

Prezgodnja zamenjava? Ne z Geberitom!

Trajnost in kakovost sta ključna vidika pri razvoju izdelkov pri podjetju Geberit. To zagotavlja tudi načelo eko-dizajna. Rezultat je velik plus za okolje.

Razpoloženje je temno kot zaslon telefona – baterija je znova prazna, čeprav je bila napolnjena šele pred kratkim. Telefon ni star niti dve leti, zato ne more biti posledica starosti naprave. Ali pač? Na trgu se redno pojavljajo nove naprave, vendar se zdi, da izdelki še hitreje zastarevajo.

To ni naključje, temveč običajna praksa. Vgrajena zastarelost je ime igre, sporna strategija, pri kateri so izdelki z namenom zasnovani tako, da predčasno odpovejo ali zastarajo. To potrošnike spodbuja, da »staro« napravo zamenjajo z najnovejšim modelom.

Pregledne informacije

Okoljske deklaracije izdelkov (EPD) se uporabljajo za pregledno prikazovanje, iz katerih surovin je izdelan produkt in kakšen je njegov vpliv na okolje. Zagotavljajo informacije o ekološkem odtisu proizvodov in temeljijo na podrobni oceni življenjskega cikla. Izračuni so narejeni v skladu s standardom EN 15804 za gradbene proizvode in so zunanje preverjeni.

Ker EPD zagotavljajo preglednost in primerljivost med izdelki različnih proizvajalcev, so priljubljen vir informacij za lastnike stavb, investitorje, arhitekte in druge odločevalce, vse pomembnejšo vlogo pa imajo tudi pri certificiranju trajnostnih stavb. Geberit zagotavlja te prostovoljne okoljske izjave o izdelkih za inštalacijske in splakovalne sisteme, cevne sisteme in ostale izdelke za kopalnico. Izdelki z EPD zdaj predstavljajo približno 30 % prodaje skupine Geberit.

Polarno nasprotje vgrajeni zastarelosti

Geberit počne ravno nasprotno. Izdelki so zasnovani tako, da trajajo leta ali celo desetletja. To ni prijazno le do vaše denarnice, temveč tudi do okolja. Čim dlje se namreč izdelek lahko uporablja, tem manj virov se pri tem porabi.

Pri tem so ključnega pomena visoke zahteve glede kakovosti in trajnosti kot merila pri razvoju novih izdelkov. Življenjska doba izdelkov in njihova popravljivost sta pomembna dela načela okoljsko primerne zasnove oz. načela eko-dizajna. Geberit izdelke v skladu s tem načelom razvija že od leta 2007. Cilj je, da je vsak izdelek z ekološkega vidika boljši od svojega predhodnika.

EKO-DIZAJN – naš pristop

Umivalniki: Geberit keramični umivalniki so izdelani iz naravnih surovin in imajo življenjsko dobo več desetletij. Ekološki odtis keramičnih izdelkov je pregledno prikazan v okoljski deklaraciji izdelka. Prostorsko varčen odtok za umivalnik je proizveden s 100-odstotno zeleno električno energijo, je povratno združljiv in ima na voljo 25 let rezervnih delov. Rezervni deli za kopalniško pohištvo so na voljo do 10 let.

Sistemi za oskrbo: za cevi in fitinge sistema za oskrbo Geberit FlowFit so na voljo okoljske deklaracije izdelkov. Pri sistemu Flow- Fit sta za učinkovito upravljanje celotnega sistema potrebni le dve čeljusti. Prihranijo se tudi prostor in materiali, saj so zaradi fitingov, optimiziranih za pretok, možni manjši premeri cevi. Plastične indikatorje stiskanja in zaščitne pokrovčke je mogoče brezplačno vrniti in reciklirati. Cevi Geberit Mapress z zagotovljeno življenjsko dobo 50 let je mogoče 100-odstotno reciklirati.

Slika kopalnice v sredini, okoli katere so napisi in puščice
Foto: on Geberit prodaja d.o.o.
Skica hiše okoli katere so napisi in puščice
Foto: on Geberit prodaja d.o.o.
info.si@geberit.com | 01 586 22 00 | Spletna stran

Vodilno podjetje v Evropi na področju sanitarnih proizvodov.

Prejšnji članekIzbrati svetlo ali temno kuhinjo? Takšni so trendi
Naslednji članekKdaj je čas za zadnjo košnjo trate?
info.si@geberit.com | 01 586 22 00 | Spletna stran

Vodilno podjetje v Evropi na področju sanitarnih proizvodov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.