Izbrati svetlo ali temno kuhinjo? Takšni so trendi

Modern kitchen with black furniture and wooden floor
Foto: piovesempre iz iStock

Pri oblikovanju vaše sanjske kuhinje se srečate s številnimi odločitvami, med drugim tudi z izbiro barve omaric. Prvi korak je, da se odločite med temno ali svetlo kuhinjo. Katere so prednostih in slabostih svetlih ter katere prednosti in slabosti temnih omaric?

Izbor med svetlo in temno kuhinjo je odvisen od vašega osebnega okusa, stila ter funkcionalnih in estetskih zahtev. Tukaj je nekaj ključnih vprašanj, ki vam bodo pomagala pri odločitvi:

Velikost in svetloba

Če je vaša kuhinja majhna ali temno osvetljena, lahko svetla barva omar, kot sta bela ali svetlo siva, optično poveča prostor ter mu dodaja svetlost.

Ustvarjalnost in toplina

Temne kuhinje, kot so črne ali globoko rjave, lahko ustvarijo eleganten in topel občutek ter dodajo pridih prestiža v prostoru.

So temne kuhinje dobra ideja?

Temne kuhinje so vsekakor privlačna možnost, vendar je treba upoštevati nekaj stvari:

Sodoben in eleganten videz

Temne kuhinje lahko dajejo sodoben in eleganten videz, zato so primerne za tiste, ki cenijo luksuzno estetiko. Z ustrezno izbiro osvetlitve lahko zasije tudi temna kuhinja.

Vključite svetle elemente

Z dodajanjem svetlih kontrastnih elementov, kot so beli pulti ali svetla oprema, lahko zmanjšate občutek temnosti v kuhinji. Prav tako lahko temo razbijete s svetlimi ploščicami ali belim steklom.

So temne kuhinje zahtevnejše za čiščenje?

Kot smo omenili, so načeloma temne kuhinje res lahko nekoliko zahtevnejše za čiščenje, saj so bolj občutljive na vidne madeže in praske. Vendar, s pravilno nego in uporabo primerne čistilne opreme, se lahko učinkovito ohranjajo v brezhibnem stanju.

Najbolj vroča barva za kuhinjske omare ta hip

Trendi v oblikovanju kuhinj se nenehno spreminjajo. Trenutno ne morete zgrešiti, če izberete katero izmed spodnjih možnosti:

Modra in zelena

Modra in zelena sta barvi, ki sta postali izjemno priljubljeni za kuhinjske omare. Nudita svežino in eleganco ter omogočata, da kuhinja izstopa. Različni odtenki modre, kot svetlo nebesno modra ali globoka mornarsko modra, lahko ustvarijo različne vzdušje. Temno modro lahko kombinirate z zlatimi ali medeninastimi dodatki in ustvarite še bolj bogato ozračje. Svetlo modra bo dala lahkotnost. Zelena doda lahko podeželski pridih in s tem v dom vnese nekaj dodatne topline.

Modern style kitchen interior design with green wall.3D rendering
Foto: Vanit Janthra iz iStock

Zemeljski toni

Naravni in zemeljski toni, kot so odtenki nežne rjave, zelene in bež barve, pridobivajo na popularnosti zaradi svoje umirjenosti in povezave s naravo.

Mat izgled

Namesto sijajnih površin postajajo mat finiši vse bolj priljubljeni. Mat omare dajejo sodoben in eleganten videz ter so manj občutljive na praske in prstne odtise.

Dvobarvne kuhinje

Kombiniranje dveh različnih barv omogoča ustvarjanje vizualnih kontrastov v kuhinji. Na primer, uporaba svetlih barv za zgornje omarice in temnih barv za spodnje omarice lahko ustvari zanimiv videz. Poleg tega je v primeru take izbire vsak strah, da bi s temnimi elementi potemnili prostor – svetle viseče omarice bodo namreč ohranjale svetlost in svežino prostora.

Beautiful luxury estate home kitchen with white cabinets.
Foto: RAUL RODRIGUEZ iz iStock

Črna za kontrast

Črna barva ali temni toni se lahko v kuhinji uporabljajo tudi samo za poudarjanje določenih elementov, kot so otoki ali pulti, kar dodaja dramatičen kontrast in eleganco. ŠPosebej lepo izpadejo v kombinaciji z lesenimi pulti.

Wooden kitchen countertop with black sink and tap and decorations
Foto: in4mal iz iStock

Ostanejo klasične barve

Klasične barve, kot sta bela in siva, nikoli ne gredo iz mode. Bele kuhinje ostajajo priljubljena izbira zaradi njihove sposobnosti, da osvetlijo in odprejo prostor, medtem ko sive kuhinje dajejo sodoben videz.

Contemporary kitchen and open plan living room with garden aspect
Foto: jodiejohnson iz iStock

Pogum za barvne poudarke

Namesto da bi celotno kuhinjo obarvali v svetlo ali temno barvo, se ljudje odločajo za barvne akcente, kot so vrata omaric, ki so poudarjena v živahnih odtenkih. Lahko pa barve dodajate tako, da se odločite za barvne male gospodinjske aparate in druge dodatke ali kuhinjo obogatite s slikami in steklenimi ploščami proizvajalca steklenih in akrilnih slik in notranje opreme Tulup.si.

Na koncu je izbira med svetlo ali temno kuhinjo odvisna od vaših osebnih preferenc, sloga in okolja vaše kuhinje. Pomembno je, da izberete barvo, ki vam bo prinesla zadovoljstvo in vam omogočila učinkovito uporabo vašega prostora.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekAlkoholne ključavnice: Avto bo vžgal le, če ne boste pili
Naslednji članekTrajni izdelki zahvaljujoč EKO-DIZAJNU
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.