Toplotna črpalka: Kaj je ključno pri izvedbi?

Izvedba Toplotna črpalke in sončne elektrarne na objektu v Žužemberku. Stranka je nadvse zadovoljna, saj je praktično, povsem neodvisna in samostojna, kar se tiče ogrevanja in električne energije. 
Izvedba Toplotna črpalke in sončne elektrarne na objektu v Žužemberku. Stranka je nadvse zadovoljna, saj je praktično, povsem neodvisna in samostojna, kar se tiče ogrevanja in električne energije.  Foto: on eglobe

Toplotne črpalke so postale s tehnološkim napredkom bistveno bolj učinkovite. Predstavljajo ključen korak optimizacije, pri povečanju ekološke in ekonomske učinkovitosti pa postajajo premišljena in kakovostna vgradnja celotnega sistema.

V ospredje je potrebno postaviti predvsem fazo namestitve in delovanja, ne samo učinkovitost ogrevalne naprave. S tem se izognemo nepotrebnim izgubam učinkovitosti, še posebej, če so sistemi optimalno izbrani, vgrajeni in prilagojeni specifičnim pogojem posamezne zgradbe. Medtem, ko učinkovitost toplotne črpalke optimizira proizvajalec, je sezonski faktor delovanja močno odvisen od namestitve in zagona naprave.

Pomembno: Celovit pregled strojnih inštalacij pri novogradnji in sanaciji objekta

Za jasno opredelitev osnov toplotnih črpalk so nam na pomoč priskočili strokovnjaki podjetja E-globe, ki se ukvarjajo z vgradnjo strojnih instalacij (ogrevanje, hlajenje, vodovodne inštalacije, kotlovnice,…) v novogradnjah in starejših objektih, ki so predmet prenove. Tako pojasnjujejo, da je danes poleg vgradnje učinkovitega in energetsko varčnega ogrevalnega sistema, vse bolj ključno tudi spajanje posameznih sektorjev, zlasti raba električne energije iz obnovljivih virov. Da lahko celoten sistem res optimalno deluje in daje maksimalno mero ekonomske učinkovitosti je nujna integracija sistemov in njeno načrtovanje. Le ta pa se lahko izvede naknadno ali pa takoj, celovito.

Da imamo strokovnega sogovornika potrjuje podatek, da so v podjetju E-globe v letu 2022 zmontirali preko 400 ogrevalnih toplotnih črpalk (zrak – voda, voda – voda in geotermane toplotne črpalke. Sisteme nadgradijo tudi z vgradnjo sončne elektrarne. Vgrajujejo sončne elektrarne podjetja Viessmann.

Toplotne črpalke v obstoječih enodružinskih hišah

Izvedba toplotne črpalke
Izvedba toplotne črpalke

Ste lastniki starih stavb in vas zanima učinkovitost toplotne črpalke? Brez skrbi. Pri podjetju odgovarjajo, da lahko dobre vrednosti in učinkovitost toplotne črpalke dosežemo tudi v starih stavbah! Seveda je obnovo ali posodobitev smiselno načrtovati kot celoto, zmanjšati energijsko porabo stavbe in optimalno izbrati toplotno črpalko glede na posamezen objekt, ki je predmet prenove.

To so potrdile tudi analize nemškega inštituta Fraunhofer, ki so pokazale, da lahko toplotne črpalke ekološko in ekonomsko ugodno obratujemo tudi v premalo obnovljenih objektih.

Da pa ne bo pomote, dodajamo: Kjer je le mogoče, je seveda dobro najprej zmanjšati potrebe po energiji za ogrevanje. Dolgoročno je to bistvenega pomena. Zamenjava kurilne naprave ne more vedno čakati na predhodno energetsko prenovo objekta.

Z vidika končnega uporabnika je pomembna slednja ugotovitev. Toplotne črpalke lahko zagotovijo potrebno količino toplote tudi v zelo mrzlih dneh analize so namreč pokazale, da za celotno učinkovitost niso odločilne maksimalne, temveč povprečne temperature ogrevalnega kroga. To pomeni, da lahko toplotne črpalke zagotavljajo potrebno toploto z zadovoljivim izkoristkom tudi v obstoječih objektih. Učinkovitost je mogoče dodatno izboljšati tudi s pomočjo razmeroma poceni ukrepov, ki jih je mogoče izvesti v kratkem času.

 

Izvedba toplotne črpalkeUčinkovitost toplotnih črpalk ojačamo z drugimi ukrepi

Tu lahko za primer uporabimo zamenjavo posameznih radiatorjev. Sodobni radiatorji lahko namreč prenesejo enako količino toplote v prostor pri bistveno nižji temperaturi predtoka. Takšni preprosti obnovitveni ukrepi so lahko prvi korak v srednjeročnem načrtu prenove za doseganje nadaljnjih izboljšav energetske učinkovitosti zgradbe.

Splošno razširjeno mnenje, da se lahko toplotne črpalke uporabljajo samo s talnim ali stenskim ogrevanjem, je moč zavrniti. Kot poudarjajo, to ni samo fizično napačno, ampak ga ovrže tudi na tisoče sistemov toplotnih črpalk, izvedenih z radiatorji. Radiatorji namreč ne potrebujejo nujno »zelo visokih« temperatur dovoda. Tako je imela v terenski študiji inštituta le peščica sistemov toplotne črpalke zrak-voda, ki so uporabljali izključno radiatorje, povprečne temperature ogrevalnega kroga nad 45 °C.

V podjetju E-globe poskrbijo za celovito rešitev in glede na zahteve vašega objekta in glede na vaš plan energetske obnove priporočajo ustrezen izbor toplotne črpalke in sistema ogrevanja, ki ga tudi strokovno vgradijo in namestijo. Toplotno črpalko vgradijo v obstoječ sistem ogrevanja, tudi radiatorskega ali pa vam izvedejo celovito prenovo z vgradnjo talnega ali stenskega ogrevanja in toplotne črpalke.

Mit ali resnica: Ali stroški skočijo v nebo?

Pogost predsodek pri  toplotnih črpalkah je, da te pogosto uporabljajo električne grelce, zaradi česar stroški ogrevanja »skočijo v nebo«. Terenske študije jasno ovržejo to domnevo. Teorija in praksa kažeta, da delež neposrednega električnega ogrevanja pri delovanju pravilno načrtovanih in projektiranih sistemov toplotnih črpalk ne presega 3 %, v veliki večini primerov pa celo manj kot 1 %.

Večji delež običajno pomeni potrebo po optimizaciji celotnega sistema toplotne črpalke. Brez problema nam je lahko jasno, da uporaba električnega grelnika pri toplotni črpalki nima pomembnega vpliva na izkoristek toplotne črpalke niti ne povzroča večjih obratovalnih stroškov.

Izvedba toplotne črpalke, zunanja enota
Vgradnja talnega gretja, toplotne črpalke in sončne elektrarne. Na voljo vam je celovita rešitev.

Zaključek: Vgradnja toplotne črpalke je koristna

Vgradnja toplotne črpalke za ogrevanje prostorov je koristna ne glede na velikost, starost ali energetsko stanje stavbe. Ko se odločamo kakšno toplotno črpalko vgraditi je pomembno upoštevati energetsko stanje stavbe in vrsto ogrevalnega sistema. 

Tudi prehod na sistem ploskovnega ogrevanja (talno gretje, stropno ali stensko gretje) ni nujno potreben, saj rezultati raziskav kažejo, da tudi radiatorsko ogrevanje dobro deluje v času nižjih zunanjih temperatur.

Kakovostna vgradnja je izjemno pomemben dejavnik

Tudi najboljši produkti zapadejo, če niso montirani optimalno. Za uspešno delovanje so namreč zelo pomembni dobri projektanti in izvajalci – monterji. V podjetju E-GLOBE imajo potrditev o kakovostni vgradnji iz strani zastopnikov in proizvajalcev zgoraj navedenih toplotnih črpalk. Glede na lastnosti vašega objekta vam bodo priporočili najbolj optimalno rešitev ogrevanja.

Toplotna črpalka s podjetjem E-GLOBE
Toplotna črpalka s podjetjem E-GLOBE

Uspešna podjetja kot so Kronoterm, Atlas trading, Vaillant, so potrdila, da je podjetje E-GLOBE zanesljiv partner pri vgradnji njihovih toplotnih črpalk in jih želijo za svoje monterje, saj so izvedbe inštalacij podjetja E-GLOBE izredno kvalitetne, njihov kader pa je usposobljen tudi za najzahtevnejše montaže. Preverite tudi referenčno listo izvedenih objektov podjetja E-GLOBE d.o.o.

Sistemi toplotnih črpalk so z ekonomskega vidika še privlačnejši v kolikor jih nadgradimo s sistemom napajanja iz lastne sončne elektrarne. Dejstvo je, da bodo toplotne črpalke vse pogosteje delovale na »zeleno« elektriko, ki po možnosti prihaja neposredno iz vaše strehe. Podjetje E-GLOBE vam sistem nadgradi s sončno elektrarno Viessman in po potrebi izvede tudi kompletne strojne inštalacije na vašem objektu.

Za zanesljivost izberite podjetje E-GLOBE

V kolikor iščete zanesljivega monterja vaše toplotne črpalke in morebiti potrebujete tudi izvedbo ostalih strojnih inštalacij v vašem objektu je za zanesljivo izvedbo, svetovanje in vgradnjo podjetje E-GLOBE pravi naslov. Vgrajujejo celotne sisteme ogrevanja torej tudi celovito na ključ.

Vgrajujejo geotermalne toplotne črpalke (blagovne znamke THERMIA, KRONOTERM, NIBE in VAILLANT) in zračne toplotne črpalke ( blagovne znamke KRONOTERM, THERMIA, MITSHUBISHI, VAILLANT in DAIKIN). V dveh letih so zmontirali preko 400 toplotnih črpalk po celotni Sloveniji. 

Kontakt: 051 650 296, info@eglobe.si

Prejšnji članek5 zabavnih dejstev o beli čokoladi
Naslednji članekRenault 5 pošilja pozdrave iz proizvodnje! (FOTO)
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.