5 zabavnih dejstev o beli čokoladi

Few white chocolate pieces with whole hazelnuts and almonds on rustic wooden surface
Foto: graletta iz iStock

Kako pogosto uživate belo čokolado? Spadate med tiste, ki menijo, da je prava čokolada samo temna ali imate radi tudi to različico slovite slaščice? Spodaj vas čaka nekaj nenavadnih dejstev o beli čokoladi, s katerimi boste navdušili goste ob božični večerji.

Ali je bela čokolada dejansko čokolada?

Precej opazno je, da bela čokolada izstopa, saj nima kakavovih delcev. Ti so nemastni del kakavovih zrn, in tako odgovorni za izrazit čokoladni okus. Istočasno pa je bela čokolada sestavljena predvsem iz kakavovega masla, sladkorja in mlečnih delcev. Odsotnost kakavovih delcev mu daje svetlejšo barvo in bolj sladek, kremast okus. Bela čokolada je čokolada.

White chocolate flakes background
Foto: goir iz iStock

Ima bela čokolada okus vanilije?

Pogosto slišimo, da ima bela čokolada okus po vaniliji. Vanilija poveča sladkost in čokoladi zagotovi bogat, aromatičen okus. Kot dodatek v beli čokoladi pa prispeva k njenemu edinstvenemu profilu in jo loči od močnejših okusov temne čokolade. Kombinacija kakavovega masla in vanilije ustvari gladko, sladko slaščico, ki se ji mnogi ne morejo upreti.

vanilla pods
Foto: suti iz iStock

Se bela čokolada stopi hitreje kot mlečna?

Vsekakor zanimivo dejstvo. Bela čokolada ima nižje tališče v primerjavi s temno in mlečno čokolado. To je pomembno predvsem za (domače) kuharje pri delu z belo čokolado v toplem okolju. Ustrezen nadzor temperature je namreč ključnega pomena za preprečevanje pregrevanja in posledičnega zagotavljanja, da čokolada ohrani gladko teksturo.

Melting white chocolate. Making frozen strawberry cheesecake series.
Foto: vinicef iz iStock

Je bela čokolada zdrava?

Da je čokolada zdrava? Seveda, a v določenem razmerju. Medtem ko se temna čokolada zaradi antioksidantov v kakavovih delcih pogosto hvali s potencialnimi koristmi za zdravje, ponuja bela čokolada drugačen prehranski profil. Kakavovo maslo v beli čokoladi naj bi nevtralno vplivalo na raven holesterola. Še vedno pa je bistvenega pomena, da uživamo belo čokolado v zmernih količinah.

Cheerful young woman eating white chocolate bar at home
Foto: eternalcreative iz iStock

Bela čokolada je sinonim za praznični čas

December je le december, prazniki so le prazniki in čokolada je le čokolada. Vse to je res in še nekaj. Bela čokolada je postala sinonim za zimo in praznike. Njena bela barva vzbuja občutek snega in zimskih čudes, zaradi česar je priljubljena izbira za praznične dobrote. Čokoladnice in domači peki uporabljajo belo čokolado za ustvarjanje snežink, okraskov in drugih sezonskih oblik, ki prazničnemu praznovanju dodajo pridih sladkosti in elegance. Povezovanje bele čokolade z zimo prispeva k njenemu šarmu kot sezonskega užitka.

Homemade white chocolate or yogurt covered pretzels with pieces of crushed candy cane. Selective focus with blurred foreground and background. Heart shaped canes on the table.
Foto: StephanieFrey iz iStock

Najboljša bela čokolada pri nas

Bela čokolada je zelo priljubljena in cenjena po vsem svetu. Njeno izjemno kremasto teksturo in sladek okus dobite pri podjetju Rokmar, ki proizvaja najboljšo vročo čokolado pri nas, Chocomar. Ena izmed najbolj priljubljenih vročih čokolad je zagotovo bela čokolada, ki jo najdete tudi v različnih okusih: bela standard, vanilija, Rafko in bela lešnik.

logo rokmar
info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

Prejšnji članekKaj se zgodi, če izberemo napačno vzmetnico?
Naslednji članekToplotna črpalka: Kaj je ključno pri izvedbi?
logo rokmar
info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.