Suša povzroča razpoke na stavbah

Skica posedanja temeljev
Foto: on Uretek d. o. o.

V zadnjih letih nam mediji prinašajo novice o izsušenih rečnih strugah, pomanjkanju pitne vode, obsežnih gozdnih požarih in uničenih kmetijskih pridelkih. Izjemno pomanjkanje dežja povzroča veliko škodo tudi na stavbah. Kako so razpoke na stenah stavb povezane s sušo?

Suša povzroči izparevanje vode v zgornjih plasteh zemljine. Pri tem se teren začne močno krčiti in izgubljati volumen. To predvsem velja za območja, kjer prevladuje glinasta zemljina. Posledično nastopi posedanje temeljev, na stenah pa se pojavijo številne razpoke, ki se hitro večajo. Posedanje temeljev, ki ga povzroča suša, lahko ublažimo s tehnologijo globinskega injektiranja Uretek, ki omogoča izvedbo posega brez razkopavanja. Uretek je specialist za konsolidacijo in utrditev temeljnih tal ter stabiliziranje posedenih temeljev in konstrukcij.

UDI injekcije pred hišo
Foto: on Uretek d. o. o.

Stabiliziranje temeljev

Posedeni temelji povzročajo na stavbah izrazite poškodbe, ki se kažejo v obliki razpok na stenah in tlaku ali stropu objekta, največkrat ob oknih in vratih ter na vogalih. Ob večjih posedkih lahko pride do trajnih poškodb nosilne konstrukcije. Navedene težave uspešno in učinkovito odpravimo s tehnologijo globinskega injektiranja Uretek. V teren pod temelji vgradimo ekspanzijsko smolo Geoplus, ki je lahka, izredno čvrsta in trajna. Dolgoletne strokovne izkušnje so pokazale, da globinsko utrjevanje temeljnih tal zagotavlja stabilnost temeljev na dolgi rok. Smola se v terenu porazdeli, zapolni rahle sloje zemljine in praznine ter s pomočjo ekspanzijske sile z velikim pritiskom utrdi teren. Na ta način obdelana zemljina pridobi večjo gostoto in nosilnost.

Nadzor posega

Sistem Uretek omogoča kontroliran in merljiv poseg v vsaki fazi izvedbe. Nosilnost temeljnih tal preverimo z različnimi geotehničnimi meritvami tako pred posegom kot po njem. Odziv objekta na injekcije pa sproti nadzorujemo s sistemom laserskih merilnikov. Tehnološka dovršenost, učinkovitost, izvedba brez razkopavanja tal in ekološka neoporečnost so glavne prednosti tehnologije Uretek.

Reference: www.uretek.si/nase-reference/

uretek@uretek.si | 01 787 83 86 | Spletna stran

Uretek® je z več kot 30 leti izkušenj vodilno podjetje na področju injektiranja raztezne geotehnične smole za utrjevanje temeljnih tal.

Prejšnji članekOgrevanje z IR paneli
Naslednji članekNastavljiva miza: Prednosti nastavljivih miz za vaše telo
uretek@uretek.si | 01 787 83 86 | Spletna stran

Uretek® je z več kot 30 leti izkušenj vodilno podjetje na področju injektiranja raztezne geotehnične smole za utrjevanje temeljnih tal.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.