Energetska statistika za Slovenijo za april 2014

Statistični urad Republike Slovenije poroča, da je bila v prvih štirih mesecih tekočega leta poraba električne energije za 4 % manjša v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2013.

Proizvodnja električne energije v aprilu manjša kakor marca

Po podatkih Statističnega urada republike Slovenije se je neto skupna proizvodnja električne energije aprila 2014 glede na marec 2014 zmanjšala za 8 %, poraba pa se je zmanjšala za 6 %. Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je zmanjšala za 3 %. V termoelektrarnah je bila proizvodnja manjša za 24 %, v jedrski elektrarni Krško pa manjša za 3 %.

Manjši proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi manjša poraba goriv v termoelektrarnah. Tako je bila skupna poraba goriv aprila 2014 manjša za 25 %.

Aprila 2014 je Slovenija uvozila 584 GWh, izvozila pa 856 GWh električne energije.

Padec oskrbe z energenti v aprilu 2014

V poročilu Statističnega urada nadalje zasledimo, da so v aprilu 2014 zaznali padec oskrbe pri vseh energentih, razen pri ekstra lahkemu kurilnemu olju in pri petrolejskemu gorivu za reaktivne motorje. Oskrbi pri teh dveh spremljanih kategorijah sta se v primerjavi z mesecem poprej povečali za 81 % oziroma za 7 %. Nadalje so zabeležili padec oskrbe z rjavim premogom in lignitom za 27 %, dizelskim gorivom za 26 %, zemeljskim plinom za 17 %, kurilnim oljem z vsebnostjo žvepla manj kot 1 % za 6 %, utekočinjenim naftnim plinom za 4 % in drugimi naftnimi proizvodi za 4 %.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.