Najbolj ekstremna pasivna hiša na svetu

Mike Reynolds iz New Mexica gradi pasivne solarne hiše iz naravnih in recikliranih materialov poznane pod imenom Zemeljske ladje (Earthships). Dokumentarni film z naslovom Bojevnik smeti (Garbage Warrior) predstavlja Reynoldsov proces in njegovo sedemnajstletno bitko z zakonom.

Reynolds kritizira arhitekturo zaradi pomanjkanja pozornosti v ustvarjanju smeti. Alternativni Earthship upravlja vodo, elektriko in klimatizacijo ter je zgrajen iz obnovljivih in recikliranih materialov in predmetov. Deževnica, sneg in kondenzat se zbirajo v modulu za zbiranje vode, ki filtrira nečistoče in s pomočjo črpalke ustvari pritisk, ki je potreben za uporabo vode v gospodinjstvu.

 

Uporabljena »siva voda« potuje skozi kamenje, korenine rastlin ter filter šote in maha in se nato uporabi za straniščne školjke. »Črna voda«, ki je bila uporabljena v straniščnih školjkah pa nato potuje skozi septično cisterno ter ven v pokrajino.

 

Fotonapetostni paneli in vetrne turbine ustvarjajo in skladiščijo energijo v baterijah nameščenih na strehah. Ta energija se nato uporablja za gospodinjske aparate, kot so pralni stroji, računalniki, kuhinjske naprave itd.

 

Ker se električna energija ne uporablja za gretje in hlajenje, se notranja temperatura regulira z lastnostmi termalne mase in pasivnim solarnim gretjem in hlajenjem. Toplotna energija se pridobi iz zunanjih nosilnih sten, ki so narejene iz kovinskih avtomobilskih platišč. Platišča, ki so dodatno toplotno izolirana z zemljo, vpijejo vročino podnevi, kar ohrani hladno notranjost podnevi in oddajajo toploto nazaj v okolici ponoči.

 

Stena iz nestrukturiranega stekla je usmerjena proti ekvatorju. Solarno usmerjena stena je usmerjena pravokotno proti zimski svetlobi, hkrati pa deluje kot rastlinjak z jedilnimi rastlinami. Omogoča maksimalno izkoriščenost svetlobe pozimi in manjšo poleti. Za prezračevanje uporablja naravno konvekcijsko hlajenje s pomočjo prezračevalnih jaškov. Hladen zrak prihaja skozi sprednje okno, topel zrak pa odhaja skozi eno izmed strešnih oken.

 

Te »Zemeljske ladje« morajo biti zgrajene z dostopnimi obnovljivimi materiali. Uporabljajo ekstremno reciklažo v obliki vsakodnevnih odpadkov gospodinjstev, kot so aluminijaste pločevinke, plastenke in prej omenjena platišča. Nenosilne stene pa so izdelane iz kombinacije recikliranih pločevink in betona v obliki satovja.

 

V dokumentarnem filmu »Garbage Warrior« Reynolds opiše enega izmed svojih novih domov z imenom Phoenix: »Nič ne prihaja v hišo. Nič električnih kablov, plinskih cevi, vodnih cevi, priključkov na kanalizacijo … Sedimo na 22 tisoč litrih vode, rastoči hrani, interni kanalizaciji … Te hiše vzamejo vse dele vašega življenja in jih položijo v vaše roke. Družina štirih bi lahko tu živela brez obiskov trgovin.« Zemeljske ladje stanejo približno 1.780 evrov na kvadratni meter. Na voljo so v številnih različnih modelih in velikostih, ki jih lahko tudi prilagodite.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.