Sončna elektrarna na strehah zavoda Grm Novo mesto

Skupina BISOL Group je po odprtju sončne elektrarne v občini Copparo v Italiji, postavila sončno elektrarno še na strehah zavoda Grm Novo mesto – centra biotehnike in turizma. Zavod bo tako pomembno prispeval k ohranjanju okolja in povečanju zavedanja o pomembnosti izrabe obnovljivih virov pri mladih.

Kot je povedala Tatja Košir, vodja prodaje skupine BISOL Group, na strehah zavoda delujeta dve elektrarni s skupno močjo 293 kW, ki bosta skupaj letno proizvedli 344 megavatnih ur električne energije. Več kot 1180 fotonapetostnih modulov znamke BISOL bo tako proizvedlo toliko električne energije, kot je letno porabi 86 gospodinjstev in ob tem prihranilo približno 206 ton ogljikovega dioksida, kar je enako kot bi na novo zasadili kar 691 dreves.

 

Večja od obeh elektrarn bo vso proizvedeno električno energijo oddajala v omrežje, manjša pa je po velikosti prilagojena prav potrebam zavoda Grm. Približno 55 megavatnih ur elektrike, kolikor je bo proizvedla, bo zavod vsako leto namenil lastni rabi in se s tem izognil visokim računom za elektriko.

 

Tone Hrovat, direktor zavoda Grm Novo mesto, je ob otvoritvi poudaril, da je vključevanje obnovljivih virov energije v pokrivanje energetskih potreb zavoda Grm Novo mesto – centra biotehnike in turizma ena temeljnih zavez vodstva. Član uprave skupine BISOL Group, Dag Kralj pa je dodal, da je fotovoltaika izjemno perspektivna panoga, ki nima le pozitivnega učinka na okolje, temveč dolgoročno znižuje stroške električne energije.

 

Vodja raziskovalno-razvojnega inštituta Grm, dr. Jože Podgoršek, ki je tudi v prvi vrsti zaslužen za to, da je zavod Grm dobil sončno elektrarno, je v plenarnem predavanju podrobneje predstavil še, kakšno mesto ima fotovoltaika v izobraževalnem procesu zavoda. S skupino BISOL Group zato že načrtujejo sodelovanje tudi na tem področju.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.