Skupina BISOL Group je z največjim fotonapetostnim sistemom v Kazahstanu postavila mejnik za nadaljnje solarne projekte v državi

Skupina BISOL Group je 29. januar 2014 posredovala informacijo, da je zaključila postavitev 2-megavatne talne sončne elektrarne v mestu Kapchagay v provinci Almaty, ki kot največji fotonapetostni sistem v Kazahstanu predstavlja pomembno prelomnico v nacionalnem razvoju fotovoltaike. Gre tudi za edino sončno elektrarno delno postavljeno na sončnih sledilnikih.

Pilotski projekt kazahstanske energetske družbe Samruk-Energo je bil zastavljen kot pomembna spodbuda večje uporabe sončne energije v kazahstanski energetski mešanici. Investitor se je odločil za partnerstvo s skupino BISOL Group na podlagi njenih preteklih izkušenj s kompleksnimi inštalacijami velikega obsega v drugih državah. Projektna ekipa skupine BISOL Group je tako poskrbela za postavitev sončne elektrarne na ključ, vključno s projektiranjem sistema, izbiro in dobavo vseh potrebnih komponent ter koordinacijo lokalnih podizvajalcev. Ob zaključku projekta je izvedla tudi obsežno izobraževanje za predstavnike vzdrževalnega oddelka podjetja Samruk Green, ki bodo upravljali sončno elektrarno.

 

Dvomegavatni sistem je delno postavljen na fiksni talni konstrukciji z 1,4 MW inštaliranih fotonapetostnih modulov, preostalih 600 kilovatov pa je nameščenih na dvoosnih solarnih sledilnikih. S pričakovanim energijskim izplenom 1.258 kWh/kW na fiksnem delu in 1.488 kWh/kW na sledilnikih bo sistem s skoraj osem tisoč 250- in 255-vatnimi monokristalnimi fotonapetostnimi moduli BISOL Premium predvidoma letno proizvedel 2,67 gigavatnih ur električne energije. S tem bo zadostil potrebam 667 gospodinjstev in hkrati vsako leto prihranil 1.602 toni CO2.

 

Zahtevna kazaška stepa  je predstavljala velik izziv pri izvajanju konstrukcijskih del, saj je pod tanko plastjo zemlje skrivala živo skalo, v katero je bilo treba zacementirati temelje. Razgibani teren je zahteval natančno načrtovanje pozicije vsakega posameznega segmenta fiksnega dela elektrarne, da bi zagotovili optimalne energijske izplene in preprečili senčenje, zato ima elektrarna značilno terasasto razporeditev. Poleg postavitve 600-metrskega daljnovoda do oddaljene transformatorske postaje, je bilo treba premestiti tudi daljnovod, ki se je nahajal na mestu, predvidenem za sončno elektrarno. BISOL-ova ekipa strokovnjakov je bila s svojimi bogatimi mednarodnimi izkušnjami z implementacijo raznovrstnih solarnih projektov zato prava izbira za ta zahtevni projekt.

 

Sončna elektrarna v Kapchagayu bo pripomogla k zadovoljevanju rastočih energetskih potreb province Almaty, ki leži v jugovzhodnem delu Kazahstana, osvetljenem  tudi z do 300 sončnimi dnevi letno, zaradi česar je to idealna lokacija za izkoriščanje sončne energije. Čeprav je država do sedaj večino svojih prizadevanj na področju obnovljivih virov usmerila v vetrno energijo z več kot 100 MW nameščenih vetrnih turbin, se torej ponaša tudi z ogromnim potencialom za investicije v sončno energijo. To dodatno potrjuje tudi dejstvo, da naj bi delež alternativnih obnovljivih virov energije v Kazahstanu do leta 2050 predvidoma znašal 30 odstotkov celotne proizvodnje električne energije. V deželi, kjer že potekajo intenzivne priprave na svetovno razstavo Expo 2017 – Future energy, predstavlja dvomegavatna sončna elektrarna BISOL v Kapchagayu pomemben mejnik pri doseganju teh ciljev in določa merila za nadaljnji razvoj fotovoltaike v širši regiji.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.