Baterije iz sladkorja bodo morda čez nekaj let postale nov standard

Znanstveniki na Fakulteti Virginia Tech pod vodstvom Y. H. Percival Zhenga so odkrili baterijo, ki za shranjevanje energije uporablja sladkor ter bi lahko v naslednjih treh letih lahko izpodrinila klasične baterije.

Baterije iz sladkorja so poceni, mogoče jih je ponovno napolniti, so bio-razgradljive in bi jih lahko uporabljali za napajanje mobilnih telefonov, tablic, video naprav in elektronskih pripomočkov prihodnosti. Sladkor je idealni shranjevalec energije v naravi,” je povedal Zhang in dodal: “Torej je logično, da skušamo izkoristiti to naravno moč in ustvarimo baterijo, ki je okolju prijazna.”

 

Baterijo iz sladkorja je razvil Y.H. Percival Zhang, izredni profesor bioloških sistemov in inženiringa na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v ameriški zvezni državi Virginija. Čeprav to ni prva “sladkorna” baterija pa Zhang zatrjuje, da ima njegov prototip energijsko gostoto višjega ranga, kar bateriji omogoča, da deluje bolje in dlje od prejšnjih prototipov baterij iz sladkorja. Ali je to res, bodo pokazala šele dejanska testiranja v praksi.

 

Vpliv baterij za enkratno uporabo na okolje je dobro dokumentiran – milijarde se jih vsako let vrže proč samo v ZDA. Po mnenju ameriške Agencije za zaščito okolja predstavlja nepravilno odlaganje baterij resno tveganje za zdravje ljudi in okolje. Zhang pravi, da bodo lahko njegove baterije popolnoma nadomestile klasične baterije in da se bo na ta način lahko rešil ta okoljski problem.

 

Baterija iz sladkorja združuje različna goriva – v tem primeru maltodekstrin, ki je polisaharid narejen iz delno hidrolizo škroba v kombinaciji z zrakom za proizvodnjo električne energije. Glavni stranski produkt pa je le voda in nikakršna škodljiva kemikalija. “Izdelava je poceni in okolju povsem neškodljiva,” zaključi Zhang. Poleg tega, da je še ekološko razgradljiva, bo morda to res prihodnost baterijskega shranjevanja energije – baterija prihodnosti bo morda prav “sladkorna” baterija.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.