Izrael načrtuje ogromno sončno termoelektrarno v puščavi Negev

Izrael je država z veliko sonca in je že dolgoletni pionir na področju sončne energije. Njihov najnovejši projekt lahko zasenči vse dosedanje uspehe. Zgradili bodo namreč ogromno sončno termoelektrarno v puščavi Negev, ki bo imela električno moč 121 MW.

Sončno termoelektrarno bodo začeli graditi v začetku leta 2014. Njena instalirana moč naj bi bila 121 megavatov, kar bo velik doprinos k izraelskemu cilju, da bi do leta 2020, 10 odstotkov celotne energije pridobili iz obnovljivih virov.


Elektrarna, z imenom Ashalim, se bo gradila v puščavi Negev v bližini Kibbutz Ashalim, južno od mesta Be’er Sheva. V letu 2016 naj bi se delo zaključilo in največja sončna termoelektrarna v Izraelu bo proizvajala energijo za kar 40.000 domov.


Novo sončno termoelektrarno razvija podjetje Megalim Solar Power, katerega ustanovitelja sta ameriško energetsko korporacijo Brightsource in francoskim prevoznim in energetskim podjetjem Alstom.


Sončna termoelektrarna Ashalim, je samo en od projektov, ki ga bo Izrael zgradil v puščavi Negev. Načrtujejo še dve sončni termoelektrarni, vse tri 
skupaj naj bi dosegle instalirano moč 250 megavatov. Ko bodo vse tri elektrarne zgrajene in združene, bo Ashalim postala peta največja sončna elektrarna na svetu, proizvedena energija pa bo zadostovala za pokrivanje kar 2,5 odstotka izraelskih potreb po energiji. 


Vlada nam je dala zelo dobro priložnost in to zelo cenim,” je povedal Izrael Kroizer, vodja uprave izraelske podružnice Brightsource. “To bo pravi dragulj med vsemi našimi projekti,” je zaključil Krozier.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.