Poročilo o povezovanju notranjega trga za cestni promet

Evropska komisija je dne, 14 aprila 2014, objavila poročilo o povezovanju notranjega trga za cestni promet. Poročilo opisuje trenutno stanje na trgu cestnega prometa v EU in analizira njegov razvoj od leta 2009. Dosežen je bil napredek, vendar bi odprava preostalih omejitev pomagala evropskemu gospodarstvu in izboljšala vpliv na okolje.

Poročilo še ugotavlja, da morajo izvršilni organi držav članic okrepiti prizadevanja za učinkovitejše in doslednejše izvajanje obstoječe zakonodaje. Komisija in EU lahko pri tem pomagata tako, da pojasnita pravila, ki jih različne države članice različno razumejo, interpretirajo in izvajajo. Če želi sektor cestnega tovornega prometa privabiti nove voznike in se soočiti s pričakovanim povpraševanjem po prevozu blaga v prihodnosti, mora bolj spoštovati socialne predpise. EU ima priložnost, da izboljša učinkovitost svojega gospodarstva in zmanjša emisije toplogrednih plinov iz prometa.

Po cesti se prepelje skoraj tri četrtine (72 %) blaga v notranjem prometu v EU. To na letni ravni pomeni promet v višini 300 milijard evrov, kar je 2 % BDP EU. Sektor cestnega tovornega prometa zajema približno 600.000 podjetij, ki zaposlujejo skoraj 3 milijone ljudi. V bližnji prihodnosti sektorju grozi pomanjkanje voznikov. Ti se starajo, zaposlitev v sektorju pa ne velja za atraktivno.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.