Električni avtomobili: Prodaja raste več kot 100 odstotkov letno

Prodaja električnih avtomobilov se še naprej izboljšuje vsako leto, saj vse več modelov prihaja na trg, potrošniki pa se vedno bolj odločajo za novo tehnologijo.

Zadnje poročilo kaže, da prodaja električnih vozil raste 100 odstotkov vsako leto. V letu 2010 je bilo le 25.000 električnih in hibridnih vozil prodanih po vsem svetu, do konca leta 2011 pa je bilo prodanih že kar 80.000 električnih vozil. V letu 2012 je bilo prodanih 200.000 električnih vozil, v lanskem letu pa kar 405.000 električnih vozil.


Zakaj se električni avtomobili prodajajo bolje kot kdajkoli prej? Pred nekaj leti je bila ponudba električnih vozil izredno omejena (poleg Nissana Leaf praktično ni bilo izbire). Danes pa obstaja več električnih in hibridnih modelov, med katerimi lahko izbirate. Večja izbira seveda pomeni tudi boljšo prodajo. Pomemben razlog je tudi padec stroškov litij-ionskih baterij. Posledično pa so seveda padle tudi cene. Tako lahko danes dobite električne avtomobile za okoli 25.000 evrov, kar je bilo včasih nepredstavljivo.

 

Se bo trend nadaljeval? Znaki kažejo, da ja. Veliko proizvajalcev, kot so BMW in Kia so šele začeli z izdelavo električnih avtomobilov, v naslednjih nekaj letih lahko zagotovo pričakujemo, da se bo ponudba še razširila in da bodo cene še padle. Stalno bolj pogoste so tudi polnilne postaje za električne avtomobile.

 

Tehnologija se bo še naprej izboljševala, tako da bodo imele naslednja generacija električnih avtomobilov daljše prevozne poti in krajše polnilne čase. Prihodnost avtomobilizma bo tako električna.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.