Novi študiji podkrepili razloge za povečanje zaščite pred poplavami in prehod na okolju prijaznejše davke

Evropska komisija je v ponedeljek, 4. marca 2014, objavila dve študiji, v katerih ugotavlja, kako lahko okoljska politika s povečanjem zaščite pred poplavami in prehodom na okolju prijaznejše davke spodbudi gospodarsko rast.

Študija o možnostih za okolju prijaznejše davke, v kateri so zbrani podatki iz 12 držav članic, kaže, da bi prenos davčne obremenitve z dela na onesnaževanje (npr. s povečanjem davkov na onesnaževanje zraka in vode) ustvaril dejanske prihodke v višini 35 milijard evrov v letu 2016, ki bi do leta2025 narasli na 101 milijardo evrov. Ta znesek pa bi bil še precej večji, če bi uvedli tudi ukrepe za odpravo subvencij, ki škodijo okolju.

Druga študija obravnava različne povezave med okoljsko in gospodarsko politiko, vključno z makroekonomskim vplivom poplav, najboljšimi praksami pri podpori malim in srednje velikim podjetjem s poudarkom na učinkoviti rabi virov in okoljskih izdatkih v vseh državah članicah. Približni skupni stroški škode zaradi poplav v EU v obdobju 2002–2013 znašajo vsaj 150 milijard evrov.

 

Vlaganje v ukrepe za zmanjševanje poplavljanja je zelo učinkovito, saj povprečno stane približno šest- do osemkrat manj kot odpravljanje škode zaradi poplav. Poleg tega ponovno vzpostavljanje naravnih značilnosti za lažje obvladovanje in zbiranje poplavne vode koristi biotski raznovrstnosti in zmanjšuje stroške izgradnje.

Obe študiji bosta vključeni v evropski semester, tj. mehanizem za boljše usklajevanje gospodarskih politik v državah članicah Evropske unije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.