Avstralija bo preučila svoje cilje glede obnovljivih virov energije

Avstralija bo ponovno preučila svoje cilje glede obnovljive energijo, je povedal tiskovni predstavnik vlade, kar je sprožilo pomisleke med zelenimi, saj bodo šibkejši cilji povečali onesnaževanje in onesnaženost države.

Prvotni cilj je bil, da Avstralija zagotovi 20 odstotkov svoje električne energije iz obnovljivih virov do leta 2020. Vendar pa se bo ta cilj na račun konzervativne koalicije ponovno preučil, saj naj bi bila taka energija za državo predraga.

“Predvsem bo pregled energetskih ciljev potreben zaradi stroškov sektorja za obnovljive vire energije v predelovalni industriji in za potrebe avstralskih gospodinjstev,” je v svoji izjavi povedal minister za industrijo Ian Macfarlane.

Oslabljeni cilji in novi davki na obnovljivo energijo bodo investitorje odvračali od vlaganja v obnovljivo energijo in favorizirali vlaganje v premog (ki je še vedno najcenejša oblika pridobivanja energije), kar bo povzročilo večje onesnaževanje.

“Brez meje in cene, s katero bi sankcionirali onesnaževalce, ki povzročajo največ emisij, energetski cilji države ne bodo nikoli doseženi,” je povedal John Connor, direktor Inštituta za podnebje Think-tank .
Na Inštitutu so izračunali, da naj bi bil dodatni tedenski strošek za čisto energijo v letu 2015 znašal okoli 0,50 evra na gospodinjstvo. “To vsekakor ni cena, ki bi nas odvrnila od čiste energije,” pravi Connor.

Po mnenju vlade naj bi bil strošek za obnovljivo energijo v letu 2012-2013 približno 6,9 milijard dolarjev oziroma dobrih 5 milijard evrov. Tudi zaradi tega so predlagali, da se pregled energetskih ciljev prestavi do sredine leta.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.