Nove gradbene prakse lahko povečujejo koncentracijo onesnaževalcev zraka v notranjih prostorih

Mama in hči pripravljata hrano v kuhinji
Photo by Choreograph on iStock

V preteklosti smo veliko pozornosti namenjali onesnaženosti zunanjega zraka, kar ima pozitivne posledice. Onesnaženost zunanjega zraka se zaradi človeških pozitivnih navad zmanjšuje, kar ugodno vpliva tudi na kakovost zraka v notranjih prostorih. Vendar v zadnjih letih ne gre spregledati gradbenih trendov, načina izolacije stavb in ogrevanja ter uporabe gradbenih materialov, ki v praksi negativno vplivajo na zračno prepustnost in slabo izmenjavo zraka. Zaradi tega se koncentracije onesnaževalcev zraka v notranjih prostorih povečujejo in imajo škodljiv vpliv na zdravje. V takšnih bivalnih pogojih lahko za kakovost zraka poskrbijo predvsem prezračevalne naprave z rekuperacijo, ki omogočajo učinkovito prezračevanje in odzračevanje.

Različni viri onesnaževalcev

Na koncentracijo onesnaževalcev v notranjih prostorih poleg kakovosti zunanjega zraka vplivajo še številni drugi dejavniki. Predvsem pomemben je način in pogostost zračenja prostorov. Znano je, da z naravnim zračenjem z odpiranjem oken zračimo slabo in ne dovolj pogosto, ob spuščanju svežega zraka pa v notranje prostore spustimo še različne zunanje onesnaževalce, hrup in mrčes. S tem ko premalo zračimo, se pogosto zgodi, da so koncentracije onesnaževalcev zraka v notranjih prostorih višje kot zunaj. Namreč onesnaževalci na prostem imajo škodljive učinke le v svoji neposredni bližini, medtem ko lahko v zaprtih prostorih ti dosežejo nevarne koncentracije. Najučinkovitejše prezračevanje in odzračevanje zagotavlja prisilno prezračevanje, kot pogosto imenujemo prezračevalne sisteme, ki zagotavljajo konstantno kakovost notranjega zraka.

Uporaba umetnih materialov

Poleg različnih navad pri zračenju in uporabi notranjih prostorov vplivajo na kakovost notranjega zraka tudi nove arhitekturne rešitve ter vse večja uporaba umetnih materialov, snovi in lepil, ki so lahko hlapne. S trendom nižanja stropov se lahko koncentracije teh onesnaževalcev dvignejo do te ravni, da so zdravju škodljive. Zato je snovem, katerih hlapi se sproščajo v notranjih prostorih, kot so gradbeni in izolacijski materiali, stenske in talne obloge, barve, repelenti, lepila, smole, topila, voski, izdelki za čiščenje in razkuževanje in podobno, treba nameniti posebno pozornost. Dobra informiranost je prednost sodobnega življenja, zato je v številnih stanovanjih, hišah in poslovnih prostorih primerno poskrbljeno za prezračevanje in odzračevanje s centralnim ali lokalnim prezračevalnim sistemom. Pri tem načinu zračenja in hitrem življenjskem slogu je ves dan zagotovljen kakovosten zrak, ne glede na obveznosti, letni čas ali vreme.

Kako deluje lokalni prezračevalni sistem

Lokalni prezračevalni sistemi z rekuperacijo znamke SIKU delujejo na način odvajanja in dovajanja zraka pri nastavljeni hitrosti, ki se izvaja v dveh ciklih. Interval posameznega cikla traja 70 sekund in omogoča toplotno rekuperacijo. V prvi fazi se topel, notranji zrak odvede preko keramičnega toplotnega izmenjevalnika, ki postopoma absorbira toploto in vlago iz zraka. V drugi fazi pa se svež, mrzel zunanji zrak dovaja skozi keramični toplotni izmenjevalnik, ki segreva vstopni zrak. V tem načinu delujeta dva prezračevalna sistema hkrati, eden dovaja svež zrak, drug pa odvaja porabljeni zrak.

Lepota je v zraku

V podjetju Airabela, ki je uvoznik in distributer znamke SIKU, se zavedajo, da je konkretna predstava o prezračevalnih sistemih in videzu posameznih modelov za uporabnika zelo pomembna. V dogovoru z njihovimi strokovnjaki izberite primerno prezračevalno napravo za svoj prostor in si zagotovite maksimalno bivalno udobje.

info@airabela.si | +386 8 205 30 25 | Spletna stran

Airabela, d. o. o. je uradni uvoznik in distributer klimatskih in ogrevalnih sistemov Daikin ter prezračevalnih sistemov SIKU. Strankam nudimo kvalitetne in zanesljive produkte, tehnično svetovanje in strokovno podporo. Naši partnerji so visoko usposobljeni monterji, ki imajo večletne izkušnje na področju montaže, servisiranja in svetovanja.

Prejšnji članek3 načini uporabe nadstreškov
Naslednji članekIntervju z gastroenterologom: Vsem bi priporočil tuš wc
info@airabela.si | +386 8 205 30 25 | Spletna stran

Airabela, d. o. o. je uradni uvoznik in distributer klimatskih in ogrevalnih sistemov Daikin ter prezračevalnih sistemov SIKU. Strankam nudimo kvalitetne in zanesljive produkte, tehnično svetovanje in strokovno podporo. Naši partnerji so visoko usposobljeni monterji, ki imajo večletne izkušnje na področju montaže, servisiranja in svetovanja.

S spleta


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.