Modri svet: ogrožene živalske vrste, ki opozarjajo na našo rabo energije!

Energija doma, prva spletna skupnost za promocijo trajnostnega bivanja, je po sedmih izdanih knjigicah o Hišku, vidni ikonici tega portala, in po čisto svežih Ekodetektivih, sedaj izdala že drugi dve okoljsko-energetski slikanici iz knjižne zbirke Modri svet.

Izdajo knjižnega projekta, ki povezuje ogrožene živalske vrste z našim ravnanjem z energijo, oz. konkretno z njeno učinkovito rabo, je podprla družba Eltec Petrol, iz svojega programa zagotavljanja prihrankov energije končnim odjemalcem, pa jo je podprla tudi družba Petrol. Ekodetektivi in ogrožene živalske vrste so sedaj združeni tudi v svoji prvi pobarvanki Modri svet!


Ris Links in varuh narave

Zgodbica o risu Linksu – takšno ime nosi, ker je znanstveno ime evrazijskega risa Lynx lynx – prikazuje zadnjega risa na planetu, ki je zato tudi zelo osamljen, na svoji poti do zadnjega potočka v svoji bližini, pa se sprašuje, ali je vsak dan bolj vroče zaradi neštetih cest in cevovodov, ki ga obkrožajo in po katerih se premikajo vozila in energija. A dogajanje je postavljeno v leto 2050, ko Links naleti na še eno skorajda ogroženo vrsto – okoljevarstvenika …

Netopirja in raziskovalka

Netopirja Pipi in Bojan – Pipistrellus je znanstveno ime enega od rodov netopirjev, medtem ko albinski netopirček Bojan že nastopa v eni izmed otroških ekoknjig iste avtorice – iščeta dom za svojo pomladno-poletno nastanitev. Tega najdeta v podstrešju starega gradu, a kot od nikoder se nekega dne pojavijo v njuni bližini svetilke, ki pa povzročijo zmedo ne le v njunem bioritmu, temveč tudi v življenju žuželk. Še dobro, da imata mala netopirja na svoji strani neustrašno raziskovalko Leno, ki se za njuno dobro zoperstavi postavljalcem neustreznih svetilk …

 

Okoljsko energetski slikanici sta primerni za otroke od 4. pa vse do 10. leta starosti, kakor tudi za njihove starše, atraktivni zgodbici pa vsebujeta močna okoljska sporočila in energetsko obarvane misli. Knjigi, ki ju je ilustrirala odlična Marta Bartolj, avtorica pa je Alenka Žumbar Klopčič – tudi urednica portala Energetika.NET in vodja projekta vzpostavitve portala Energija doma,  – sta izdani na recikliranem papirju. Spremno besedo k obema knjigama si prispevali: Anamarija Mulej – likovna pedagoginja, NLP Praktik, Coach in kreativni vodja družbe Eltec Petrol, k zgodbici o risu Linksu tudi član uprave Petrola mag. Rok Vodnik in Miha Krofel, biolog in raziskovalec risa v Sloveniji, medtem ko sta k netopirjema poleg Mihe Valentinčiča s Petrola spremni misli zapisali tudi Alenka Petrinjak iz Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev in vodja raziskave netopirjev v okviru evropskega projekta Life+ “Življenje ponoči” z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani doc. dr. Maja Zagmajster.

 

Ob tem pa je Energija doma izdala tudi prvo pobarvanko Modri svet, ki povezuje ogrožene živalske vrste in človekov odnos do energije in okolja. Z nauki, ki jih nosijo zgodbice o sokolu Falku, bobru Kastiju, risu Linksu in o netopirjih Bojanu in Pipiju, pobarvanka nakazuje nujnost spremembe našega ravnanja z energijo in vodo. Naša raba teh dobrin mora postati kar se da smotrna in nasploh bolj učinkovita. Zapomniti si velja: vsak drobec v mozaiku zares modrega sveta, šteje!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.