Cene zemeljskega plina bodo še naprej padale!

Cene zemeljskega plina v Sloveniji so se v prvem četrtletju 2013 še naprej zniževale, tak trend pa lahko pričakujemo tudi v prihodnosti. Vsekakor dobra novica za vse, ki stalno uporabljate ta pomembni energetski vir.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, so se cene zemeljskega plina še zniževale v prvem četrtletju letošnjega leta. Gospodinjstva so tako prihranila kar do 6 odstotkov pri stroških, medtem ko je industrija prihranila na ta račun celih 9 odstotkov. Cene so se za gospodinjstva, od zadnjega četrtletja lanskega leta, v povprečju znižale za skoraj 40 odstotkov. Pri industrijskih porabnikih pa je bilo to znižanje, v drugi polovici lanskega in v prvem četrtletju letošnjega leta, v povprečju za 16 odstotkov.

 

Povprečna maloprodajna cena zemeljskega plina za gospodinjstva v Sloveniji je v prvem četrtletju 2013 znašala 18 EUR/GJ. Povprečna cena zemeljskega plina brez davka na dodano vrednost, za industrijo v Sloveniji je v tem obdobju znašala 12 EUR/GJ.

Spremembe pri cenah električne energije so bile manjše. Povprečna maloprodajna cena električne energije za gospodinjstva je v Sloveniji v prvem četrtletju 2013 znašala 15 EUR/100 kWh, to je približno 3 odstotke več kot v zadnjem četrtletju 2012.

 

Povprečna cena električne energije, brez davka na dodano vrednost, se je za industrijo v prvem četrtletju 2013 zvišala za 8 odstotkov, na 10 EUR/100 kWh.

 

V prihodnosti lahko pričakujemo, da bodo cene zemeljskega plina še naprej držale nizko ceno, oziroma celo padale. To je vsekakor dobra novica za tiste, ki ta energetski vir že uporabljate in dobra napotnica za razmislek tistim, ki ga še ne.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.