Lovilci olj in maščob: Kaj so in kako delujejo?

Lovilci olj in maščob
Lovilci olj in maščob

Lovilci olja in lovilci maščob predstavljajo nepogrešljiv člen v industrijskih in gostinskih obratih ter povoznih površinah. Kje točno uporabljamo lovilce olj in maščob ter zakaj bi morali o njihovi uporabi premisliti, če še niste?

Kaj so lovilci maščob in kako delujejo?

Lovilci maščob se uporabljajo v industrijskih in gostinskih obratih, iz katerih lahko v okolje odtečejo maščobe in olja rastlinskega in živalskega izvora. Njihova uporaba je obvezna v velikih kuhinjah v hotelih, bolnišnicah, restavracijah, delilnicah hrane, klavnicah, obratih za predelavo mesa, itd.

Umazana voda vstopa najprej v usedalnik mulja, kjer se vodni tok upočasni tako, da se trdni delci (mulj) lahko izločijo. Trdni delci se nabirajo na dnu usedalnika. Z maščobo onesnažena voda nato vstopa preko preliva v lovilec maščob. Tu se zaradi nizke specifične teže maščobe dvigujejo na gladino. Pred iztokom je nameščena stena, ki zadržuje zgornjo plast izločene maščobe. Očiščena voda z dna lovilca maščob odteka pod steno v iztok. Odpadne vode, očiščene skozi lovilec maščob, ne vsebujejo več kot 25 mg maščob na liter vode. Voda očiščena skozi lovilec maščob po veljavnih evropskih standardih lahko odteka v proste površinske vode.

Lovilec maščob
Lovilec maščob

Kaj so lovilci olj in kje se uporabljajo?

Pri lovilcih olj poznamo predvsem gravitacijske lovilce olj in lovilce olj (s koalescentnim filtrom).

In kaj je lovilec olj? Lovilec olj preprečuje, da bi olje, bencin, plinsko olje, maziva, kurilno olje in nekatere druge snovi odtekle v naravno okolje. Obvezen je na javnih cestah, vseh bencinskih servisih, parkiriščih, avtopralnicah, mehaničnih delavnicah in drugod, kjer lahke tekočine uhajajo v naravo.

Kaj pa gravitacijski lovilec olj? Uporablja pri odvodnjavanju vode iz manjših povoznih površin. Gravitacijski lovilci olj preprečujejo, da bi olje, bencin, plinsko olje, maziva, kurilno olje in druge podobne snovi odtekle v naravno okolje.

Lovilci olj z gravitacijo in vgrajenim koalescentnim filtrom ločujejo lahke tekočine in mulj, ne izločajo pa snovi topnih v vodi in stabilnih emulzij, ker je za to potrebna kemijska obdelava. Umazana voda priteče najprej v usedalnik mulja, kjer se vodni tok upočasni in iz vode se izločijo trdni delci. Delno mehansko očiščena voda nato vstopa v lovilec olja skozi posebne polietilenske plošče (lamelni usedalnik), ki dodatno umirijo vodni tok tako, da se pospeši izločanje mulja, istočasno pa se izločijo tudi večje kapljice lahkih tekočin. Zaradi posebne konstrukcije plošč popolna zamašitev sistema ni možna. Manjše kapljice lahkih tekočin se iz vode izločijo s pomočjo koalescentnega filtra. Očiščena voda skozi odtok zapusti lovilec olja. Odpadne vode, očiščene skozi lovilec olj AQUAREG, vsebujejo manj kot 5mg olj na liter vode. Po veljavnih evropskih standardih lahko voda, očiščena skozi lovilec olj AQUAREG, odteka v proste površinske vode.

Lovilec olj
Lovilec olj

Več o lovilcih olj in maščob

Gre za proizvode, ki kupcev ne bodo razočarali, saj zahtevajo enostavno vzdrževanje, predstavljajo odlično razmerje med ceno in kakovostjo ter nudijo kar 30 let garancije na posodo. Vse dodatne informacije najdete na amtprojekt.si.

komerciala@amtprojekt.si | 08 200 75 57 | Spletna stran

Podjetje AMT projekt, d. o. o. je proizvajalec in prodajalec proizvodov za izgradnjo komunalne infrastrukture (čistilne naprave, cisterne za vode, cisterne za kemikalije, lovilci olja in lovilci maščob, črpališča, greznice, jaški, vodohrani ...).

komerciala@amtprojekt.si | Spletna stran

SEO urednik

Prejšnji članekPravilno shranjevanje v 5 korakih
Naslednji članekNajboljši 7-sedežniki v letu 2023
logo amt projekt
komerciala@amtprojekt.si | 08 200 75 57 | Spletna stran

Podjetje AMT projekt, d. o. o. je proizvajalec in prodajalec proizvodov za izgradnjo komunalne infrastrukture (čistilne naprave, cisterne za vode, cisterne za kemikalije, lovilci olja in lovilci maščob, črpališča, greznice, jaški, vodohrani ...).

Žiga Kastelic
komerciala@amtprojekt.si | Spletna stran

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.