Ljubljana med kandidatkami za zeleno prestolnico Evrope – 2016

Na izbor za nagrado za zeleno prestolnico Evrope za leto 2016 se je prijavilo dvanajst mest iz enajstih držav, med drugim tudi Ljubljana.

Nagrada za zeleno prestolnico Evrope se podeli mestu, ki je vodilno na področju upravljanja okolju prijaznega mesta. Ta mesta skušajo doseči višje standarde na področju trajnostnega razvoja mesta, prisluhnejo željam svojih državljanov in utirajo pot inovativnim rešitvam za okoljske izzive.

Mednarodna skupina strokovnjakov bo tehnično ocenila vsako posamezno prijavo na podlagi dvanajstih kazalnikov, ki zajemajo prilagajanje podnebnim spremembam in njihovo omejevanje, lokalni prevoz, zelene mestne površine z vključevanjem trajnostne rabe zemljišč, naravo in biotske raznovrstnosti, kakovost zunanjega zraka ter kakovost akustičnega okolja, proizvajanje odpadkov in ravnanje z njimi, upravljanje z vodo ter čiščenje odpadnih voda, ekološke inovacije in trajnostno zaposlovanje, energetsko učinkovitost ter integrirano okoljevarstveno upravljanje.

 Zmagovalec bo razglašen junija 2014 v Københavnu, ki je zelena prestolnica Evrope za naslednje leto. Nagrada za zeleno prestolnico Evrope se podeljuje od leta 2010 in od takrat jo je prejelo šest mest. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.