Z rock glasbo do višje učinkovitosti sončnih celic

Sliši se neverjetno, vendar so nove raziskave pokazale, da se učinkovitost sončnih celic izboljša, če so izpostavljene udarnim ritmom današnje rock in pop glasbe.

Nove raziskave iz Združenega kraljestva poročajo, da se sončnim celicam dejansko izboljša učinkovitost pri izpostavljenosti današnji pop in rock glasbi. Po mnenju raziskovalcev iz univerze Queen Mary v Londonu in na Imperial College v Londonu, se na visokih frekvencah v pop in rock glasbi ustvarjajo “dobre vibracije”, ki sprožijo reakcijo v sončnih celicah, ki vsebujejo “nano palice”. Raziskava je pokazala, da te vibracije izboljšajo učinkovitost sončnih celic do 40 odstotkov.


Da bi svojo tezo dokazali, so znanstveniki testirali milijarde nanopalic, ki so oksidirane s cinkom. Nanopalice sp izpostavili različnim zvočnim frekvencam in opazili, da so najboljše rezultate dosegli pri 75 decibelih (približna glasnost tiskalnika v pisarni).

“Po preiskavi sistema za pretvorbo vibracij v električno energijo, se mi zdi res razburljivo to, da lahko z uporabo zvoka spodbudimo fotovoltaične celice,” je povedal dr. Steve Dunn, strokovnjak za nano materiale z inštituta Queen Mary na Tehnični fakulteti v Londonu.


“Poskušali smo igrati glasbo namesto dolgočasnih neujemajočih zvokov. Največjo razliko smo ugotovili, ko smo igrali pop in rock glasbo. To pomeni, da ob izpostavljenosti pravi glasbi, lahko izboljšamo učinkovitost določenih fotonapetosnih celic za kar do 40 odstotkov. To je neverjeten rezultat,” je raziskavo povzel James Durrant, profesor fotokemije na Imperial College v Londonu.

Raziskovalci trdijo, da bi se to edinstveno odkritje lahko uporabljalo za izrabo sončne energije za naprave, ki so izpostavljeni akustičnim vibracijam, kot na primer klimatske naprave v domačih prostorih in avtomobilih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.