Za najmlajše: Biomasa

Gotovo ste že pogosto slišali za izraz biomasa. Vendar kaj to pomeni in kaj vse je zajeto pod tem izrazom?

Biomasa – obnovljiva energija iz rastlin in živali

Biomasa je nefosilni in biološko razgradljiv organski material iz rastlin, živali in mikroorganizmov. Biomasa v sebi vsebuje shranjeno energijo sonca. Rastline absorbirajo sončno energijo s procesom imenovanim fotosinteza. Kemična energija se prenese na živali in z uživanjem mesa tudi na ljudi.

Biomasa je obnovljiv vir energije – drevesa in rastline lahko vedno posadimo, izkoristimo pa lahko tudi odpadke od rastlin in živali, ki so nam vedno na voljo. Nekateri primeri biomasnih goriv so les, poljščine, gnoj in nekatere oblike organskih odpadkov.

Pri zgorevanju se kemična energija biomase sprosti v obliki toplotne energije. Če imate kamin, potem je les, ki ga kurite v njem, primer biomase, ki se izkorisšča za ogrevanje. Lesni odpadki se lahko uporabljajo za gretje domov ali za pridobivanje drugih oblik energije v industriji.

Pretvorbe biomase v druge oblike energije
Neposredno kurjenje biomase ni edini način za izkosriščanje njene energije. Biomasa se lahko namreč pretvori v druge uporabne oblike energije, kot na primer plin (metan) ali tekoča goriva, kot sta etanol in biodizel .

Metan je glavna sestavina zemeljskega plina. Odpadki z neprijetnim vonjem, kot so kmetijski in človeški odpadki sproščajo metan, ki ga pojmujemo tudi bioplin. Z njim lahko nato segrevamo dom ali ga uporabimo za proizvodnjo drugih oblik energije.

Posevki, kot so žita in sladkorni trst se ​​lahko fermentirajo za proizvodnjo etanola, ki ga uporabimo kot gorivo. Za gorivo lahko uporabimo tudi biodizel, ki se proizvaja iz odpadkov živil, rastlinskih olj in živalskih maščob.

Kolikšen je delež biomase med gorivi?
Gorivo iz biomase v svetovnememerilu predstvlja približno 5 odstotkov vseh goriv. Od tega je okoli 45 odstotkov iz lesa in lesne biomase, 44 odstotkov iz biogoriv (predvsem etanola) in približno 11 odstotkov od komunalnih odpadkov. Raziskovalci poskušajo razviti načine, da bi lahko človeštvo uporabljalo vedno več biomase in manj fosilnih goriv (nafta, bencin, …). Z uporabo biomase za pridobivanje energije bi lahko zmanjšali nivo emisij in toplogrednih plinov ter s tem izboljšali okolje v katerem živimo.

Preberite še druge članke iz zbirke “Za najmlajše”:

Naslednja novica: Kaj je električna energija?

Pretekla novica: Toplotna energija

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.