Katera oblika ogrevanja je najcenejša?

Les je obnovljiv vir energije, ki pri nas še vedno velja za najcenejši vir ogrevanja. Toda te dni imamo na voljo več vrst biomase, s katerimi se lahko ogrevamo. Kakšne so njihove prednosti in slabosti? Kateri je najbolj primeren za nas?

Lesna biomasa je obnovljiv vir energije, cenovno najugodnejši energent, zmanjšuje emisije  CO2 in  SO2 v zraku, zmanjšuje uvozno odvisnost, zagotavlja razvoj podeželja, odpira nova delovna mesta, prispeva k čiščenju gozdov.

 

Ne glede na to ali se boste ogrevali na drva, pelete ali sekance, ima vsaka izmed teh vrst biomase svoje prednosti. Prednosti peči na drva so enostavno in zanesljivo upravljanje, velik nalagalni prostor za drva, dobra učinkovitost, enostavno nalaganje z vrha in dolga življenjska doba peči.

 

Prednosti lesnih peletov so visoka kalorična vrednost, zelo majhna vsebnost vlage, so brez lubja, brez vsebnosti lepil in drugih aditivov ter so idealni tudi za kaminske peči. Kotli na pelete se lahko pohvalijo z enostavnim upravljanjem, samodejnim nalaganjem in vžigom, dolgo življenjsko dobo kotla, primernostjo za vse prostore, samodejnim prilagajanjem moči, visokim izkoristkom v vseh pogojih delovanja in enostavno montažo. Investicija se vam povrne že v 3 letih.

 

Prednosti lesno biomase (sekanci) so, da so obnovljiv vir energije, prispevajo k čiščenju gozdov, zmanjšujejo emisije CO2 in  SO2, zmanjšujejo uvozno odvisnost, zagotavljajo razvoj podeželja in odpirajo nova delovna mesta. Glede na trenutne razmere so sekanci najugodnejši sistem ogrevanja na biomaso, potrebujemo pa nekaj več prostora za zalogovnik za lesne sekance.

 

EVJ Elektroprom se na trgu pojavlja tako kot investitor v nove kotlovnice na lesno biomaso, kot tudi investitor v obnove starih kotlovnic, s katerimi si ob sedanjih cenah fosilnih goriv delamo izgubo. Ker je tehnologija draga, in s tem visoka investicija, se z odjemalci dogovorijo o prodaji toplote (pogodbeno partnerstvo). S tem pomagajo znižati stroške ogrevanja za 10 % brez kakršnekoli dodatne investicije z vaše strani. Poleg prihranka tako nimate nobenih skrbi z dobavo energenta, servisiranjem in vzdrževanjem kotlovnice ter dimnikarskih storitev.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.