Kakšen je ekološki način ogrevanja? S toplotno črpalko!

Shema delovanja roplotne črpalke
Shema delovanja toplotne črpalke

Toplotna črpalka ni nov izum, čeprav se šele v zadnjem desetletju pojavlja kot širše sprejet način ogrevanja. Po svoje ima “toplotno črpalko” vsako gospodinjstvo, saj vsak hladilnik deluje po enakem principu termodinamičnega krožnega procesa, le da je toplotni režim obraten. Sama zasnova je namreč relativno izpopolnjena že od tridesetih let prejšnjega stoletja.

Toplotne črpalke so tako izjemno varčna energetska rešitev, ki je primerna tako za ogrevanje kot tudi za ohlajevanje gospodinjstev. Toplotne črpalke iz okolja črpajo energijo nizke temperature in ji povišajo temperaturo za namen ogrevanja. Učinkovitost toplotne črpalke ponavadi izrazimo s koeficientom zmogljivosti sistema, ki je navadno v razponu od tri do pet. To pomeni, da so toplotne črpalke od tri do petkrat bolj učinkovite od ogrevalnih kotlov na fosilna goriva in imajo boljšo zmogljivost celovitega ogrevanja hiše tudi pri zelo nizkih zimskih temperaturah. Toplotne črpalke so vse bolj priljubljene domala povsod, zanimivo pa je, da jih izjemno uspešno uporabljajo prav v dokaj hladnih deželah.  Toplotna črpalka je tudi ekološko najbolj učinkovit način ogrevanja.

V primerjavi s katerimkoli drugim načinom ogrevanja so toplotne črpalke bistveno bolj varčne, zato nam omogočajo velike prihranke energije.

Sistem ECODAN
Sistem ECODAN

Če izpostavimo tri najbolj značilne lastnosti lahko rečemo, da vsaka toplotna črpalka:

  • drastično zniža stroške ogrevanja (od 35-60%)
  • zasede malo prostora
  • je enostavna za upravljanje in uporabo

Toplotna črpalka zrak – voda

Zrak je na voljo čisto povsod, zato je neizčrpen vir energije. Najsodobnejši primerki toplotnih črpalk zmorejo izkoristiti toploto celo pri zunanjih temperaturah do -20°C ali -25°C.  Ker ne zahteva dodatnih del, je to za uporabnika najcenejša oblika toplotne črpalke za vgradnjo. Tudi montaža in vzdrževanje sta enostavna in cenovno ugodna. Tovrstne toplotne črpalke so v Sloveniji uporabne vse leto. Možne so tri izvedbe: notranje, zunanje ali split (kjer je ločen uparjalnik). Lahko se ogreva le sanitarno vodo, možno pa je tudi ogrevanje prostorov ter aktivno hlajenje.

Toplotne črpalke MITSUBISHI v deljeni izvedbi

Toplotne črpalke MITUBISHI ECODAN so najsodobnejša rešitev za vse, ki iščete ugodno in varčno ogrevanje, ki uporablja najsodobnejšo tehnologijo. Napredna inverterska tehnologija omogoča izjemno natančno nadziranje ciljne temperature, ki zagotavlja udobno ogrevanje. Sistem ECODAN je bil razvit na temelju dolgoletnih izkušenj v proizvodnji inverterskih sistemov s toplotno črpalko, kar zagotavlja najvišjo kakovost delovanja. Na izbiro sta dve seriji zunanjih enot, ECODAN in ZUBADAN ter dve seriji kompaktnih notranjih enot (CYLINDER UNIT in HYDRO BOX). Zunanje enote so reverzibilne, saj omogočajo tako ogrevanje kot hlajenje, odvisno od tipa notranje enote.

Prikaz delovanja zunanjih in notranjih enot
Prikaz delovanja zunanjih in notranjih enot

Sistem ECODAN je načrtovan za optimalno ogrevanje in poleg izboljšanih elementov, kot so senzorji, glasnost delovanja in poraba električne energije, omogočajo tudi avtomatsko prilagajanje, dvoobmočno krmiljenje, pametno povezavo s kotlom in možnost beleženja podatkov. Z vsemi opcijami so toplotne črpalke MISTUBISHI nepremagljiva kombinacija, ko želimo kakovostni ogrevalni sistem.

Beleženje podatkov sistema
Beleženje podatkov sistema

Če želite vgraditi energetski vir ogrevanja, ki bo stroškovno učinkovit, enostaven za uporabo in zanesljiv, je vsekakor toplotna črpalka prva izbira. Za nakup in montažo toplotnih črpalk zrak – voda pa je prava izbira podjetje Klimateh d.o.o. So strokovnjaki na področju ogrevanja, klimatizacije in prezračevanja. Prodajajo in montirajo toplotne črpalke zrak – voda znamk Mitsubishi electric in Daikin. Za več informacij so dosegljivi na telefonski številki 059 961 856 ali na e-naslovu klimateh@klimateh.si.

klimateh@klimateh.si | 059 961 856 | Spletna stran

Podjetje Klimateh d.o.o. se nenehno razvija ter hitro in kakovostno prilagaja novim kontekstom in potrebam na področju ogrevanja, klimatizacije in prezračevanja. Poleg konkurenčne cene in visoke kakovosti stranki nudijo strokovno pomoč pri iskanju optimalne rešitve.

Prejšnji članekSvet brez plastičnih vrečk
Naslednji članekPrazniki so lahko tudi zeleni
klimateh@klimateh.si | 059 961 856 | Spletna stran

Podjetje Klimateh d.o.o. se nenehno razvija ter hitro in kakovostno prilagaja novim kontekstom in potrebam na področju ogrevanja, klimatizacije in prezračevanja. Poleg konkurenčne cene in visoke kakovosti stranki nudijo strokovno pomoč pri iskanju optimalne rešitve.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.