Svet brez plastičnih vrečk

V okviru iniciative Svet brez vrečk, ki si prizadeva za drastično zmanjšanje uporabe plastičnih vrečk za enkratno uporabo, so v letošnjem letu bili storjeni pomembni koraki. Ne samo, da prihajo do vedno večje ozaveščenosti med ljudmi, tudi trgovci ukinjajo ponudbo plastičnih vrečk v svojih trgovinah, nekaj zaradi spremenjene zakonodaje, seveda pa tudi zaradi svoje podobe v javnosti in zaradi zavedanja posledic, ki jih prinašajo nepredelani plastični odpadki.

Na Tržnici BTC City v Ljubljani so s 1. oktobrom pričeli z omejevanjem uporabe plastičnih vrečk  s kampanjo »Adijo, plastika. Živijo, narava.«. Svojim poslovnim najemnikom na prodajnem mestu omejujeo uporabo in prodajo plastičnih nosilnih vrečk, lahkih plastičnih in zelo lahkih plastičnih nosilnih vrečk, razen za živila v prodaji v ribarnici. Kot alternativo plastični nosilni vrečki bodo v družbi BTC spodbujali uporabo in prodajo vrečk iz okolju prijaznejših materialov, kot so papirnate vrečke, vrečke iz bombaža, biorazgradljive vrečke s certifikatom OK compost in večnamenske vrečke za večkratno uporabo. K temu je pristopilo tudi več drugih trgovcev v trgovinah in CityParku.

Plastične vrečke za razgradnjo potrebujejo več kot 100 let, najbolj nevarne pa so v morju, kjer zaradi svoje podobnosti meduzam neposredno ogrožajo morske živali, ki jih zaradi tega zamenjujejo za hrano. Ko plastika pride v prehransko verigo živali, se pojavi tudi v naši – kar gre v morje, preide tudi v živali in na koncu na naše krožnike. Po podatkih ameriške agencije za varstvo okolja vsako leto odvržemo med 500 in 1000 milijard plastičnih vrečk. V okviru programa Združenih narodov za okolje (Unep) so ocenili, da na vsaki kvadratni milji oceana plava približno 46.000 delov plastike in da kar 70 odstotkov smeti potone na dno oceana.

V Sloveniji smo bili že v pretklosti bolj ozaveščeni in ne poznamo grozljivih prozorov, kjer so velike površine prekrite s plastiko, vendar pa nam to ne sme dajati lažnih občutkov, da smo naredili dovolj za svoje okolje. Zato varjumo naravo saj druge priložnosti ne bomo dobili!

Živina na polju plastike
Živina na polju plastike

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.