sreda, 30 septembra, 2020
Doma Energija in okolje Zeleno Prazniki so lahko tudi zeleni

Prazniki so lahko tudi zeleni

Prazniki so čas obdarovanj in družinskih kosil. Stroškovno so kar velik zalogaj, saj je treba kupiti darila, poskrbeti za okrasitev in bogato hrano. Hitro pa lahko zaidemo v skrajnosti, kar nas udari po denarnici, poleg tega pa s tem še škodujemo okolju.

Da bodo prazniki minili v čim bolj ekološkem duhu, ti predstavljamo nekaj nasvetov, s katerimi boš med prazniki poskrbel za okolje. Dodaten plus je seveda ta, da boš še prihranil.

Časopis namesto ovojnega papirja

Ovojni papir je kljub svojemu imenu pogosto narejen iz plastike. Samo pomisli, koliko ga porabiš vsako leto. Letos izberi bolj ekološko alternativo in darila zavij v časopisni papir. Tako jim boš dal starinski, vintage pridih, pa še ne boš prispel k prekomerni količini plastike v naših odpadkih.

Božična darila

Domače slaščice

Zraven vsakega darila mora seveda spadati še čokolada. Ali pa bomboni. Ali pa kar oboje. Namesto tega raje sam speci piškote ali peciva, pri tem pa seveda pazi, da izbereš čim bolj ekološke sestavine. Piškote zavij v prtiček in jih priloži k darilom ali pa jih ponudi v manjši stekleni embalaži.

Božični piškoti

Umetno božično drevo

Res je izdelano iz plastike, ampak če si pazljiv in dobro skrbiš zanj, ti bo zdržalo leta in leta. Ne bo sicer imelo vonja po gozdu, zato pa lahko prižgeš svečko z vonjem po borovcih. Vsako leto se poseka čisto preveč dreves, uporabljajo pa se samo decembra, zato je veliko bolj odgovorno do narave, če denar vložiš v umetno drevo, ki ti bo dolgo služilo.

Ročno izdelane voščilnice

Veš, koliko božičnih voščilnic se zavrže vsako leto? Ogromno. Najbolj ekološka alternativa je, da pošlješ elektronska voščila. Če pa nisi pristaš tega, lahko recikliraš stare voščilnice in iz njih ustvariš nove. S tem boš prihranil pri nakupu novih, pa še podaljšal jim boš življenjsko dobo.

Starinska božična voščilnica

LED božične lučke

So veliko bolj varčne in tako prijazne okolju. Seveda boš s tem tudi prihranil na računu za elektriko. Svetloba je mogoče malo bolj hladna, vendar se boš hitro navadil nanjo. Če boš vložil malo več denarja v kakovostne LED lučke, ti bodo tudi zdržale dalj časa.

S spleta

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

11,789FansLike
313FollowersFollow
247FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Triki za urejeno pisalno mizo

Organizacija je lahko težka ali lahka naloga, odvisno glede česa. Veliko težja, kot se zdi, pa je organizacija oziroma urejenost pisalne mize. Če je...

Prostor za vse vrste srečanj

Družinska kopalnica je tisti prostor, kjer se dnevno srečujemo med hitenjem in skrbjo zase. Geberit na tem mestu ponuja nekaj namigov, kako kar najbolje...

Naročite vodič po prenovi doma

Tudi vi načrtujete prenovo doma, pa ne veste, kako bi se je lotili? Potem vam bo zelo prav prišel Ytong vodič po prenovi, ki...

In če bi vaš račun za ogrevanje znašal 0 evrov?

Ste vedeli, da je lahko vaša stanovanjska ali počitniška hiša, koča, garaža ali drugi objekt prezračen, suh in topel brez obratovalnih in vzdrževalnih stroškov?...