Kako zgraditi energijsko varčno hišo brez dodatne toplotne izolacije fasade?

xella porobeton
Gradnja z Ytongom poteka trikrat hitreje kot klasična gradnja z opeko. Photo by XELLA

V Sloveniji je že od nekdaj tradicionalni gradbeni material klasična opeka, vedno več samograditeljev pa prepoznava tudi prednosti gradnje z zidaki iz porobetona. Različne elemente iz porobetona izdelujemo že več kot 40 let v tovarni v Kisovcu pri Zagorju ob Savi.

xella porobeton
Photo by XELLA

Porobeton Ytong, včasih znan pod blagovno znamko siporex, je beli gradbeni material, ki ima vrsto izjemnih prednosti. Z Ytong sistemom gradnje lahko zgradite celotno hišo, od zunanjih nosilnih do notranjih nenosilnih zidov, predelnih sten, stropov, opažev, pa tudi nosilnih in nenosilnih preklad za premostitev okenskih in vratnih odprtin.

 

xella porobeton
Photo by XELLA 

Kaj je to porobeton?

Beton s porami ali porobeton je po teži in strukturi in večini lastnosti daleč od klasičnega betona. Najprej si poglejmo njegovo sestavo. Kremenčev pesek, cement, apno, voda so naravni materiali oz. materiali pridobljeni iz surovin iz narave. Proces proizvodnje je nizko obremenilen za okolje, saj je maksimalna temperatura proizvodnje porobetonskih izdelkov le 180 stopinj, hkrati se toplotni presežek v obliki pare uporablja za ogrevanje prostorov in pripravo tople vode. To pomeni, da se za proizvodnjo porobetona porabi mnogo manj energije kot za proizvodnjo večine drugih gradbenih materialov

 

xella porobeton
Posebnost porobetona je v tisočih majhnih zaprtih zračnih porah, ki jih vsebuje vsak element gradbenega sistema Ytong. Photo by XELLA

Zakaj graditi z Ytongom?

 

Kot gradbeni material ima porobeton vrsto lastnosti, ki pripomorejo dobri energijski bilanci hiše. Zelo dobro so znane predvsem njegove odlične toplotnoizolativne lastnosti, kajti že zelo dobro nizkoenergijsko hišo lahko zgradimo le z izvedbo enoslojnega zidu iz zidakov Ytong debeline 40 cm. Takšna hiša ne potrebuje dodatne toplotne izolacije zunanjih zidov. Za izvedbo tankoslojne fasade lahko na zunanje zidove neposredno nanesemo Multipor lahko lepilno malto, nato armirno mrežico, prednamaz in na koncu silikonsko-silikatni omet. Oglejte si prikaz izvedbe tankoslojne fasade.

Z zidovi iz porobetona ne boste imeli problemov z vlago ali plesnijo. Ker je material paropropusten, pripomore k uravnavanju vlažnosti v prostorih in preprečuje razvoj plesni. Gradnja poteka trikrat hitreje kot klasična gradnja z opeko, porabite pa tudi manj dodatnih materialov, npr. malte, ometa in vode. 

Mnenja Ytong kupcev: Zakaj ste se odločili za gradnjo s porobetonom?

“Predvsem zaradi nekaterih dobrih lastnosti materiala in hitrejše gradnje. Z ženo sva že prej slišala za Ytong, potem pa sva se temeljito pozanimala še pri stricu, ki je z Ytongom zgradil že dve hiši. Informacije sva poiskala tudi na dnevih odprtih vrat, ki jih podjetje organizira vsako leto na gradbiščih zasebnih investitorjev.” 

xella porobeton

Hiša, zgrajena z Ytong sistemom gradnje. Photo by XELLA

Naravni gradbeni material za trajnostno gradnjo

Povzetek vseh osnovnih prednosti, ki porobeton uvrščajo med najboljše trajnostne gradbene materiale: porabljeno je manj energije za proizvodnjo v primerjavi s proizvodnjo opeke, mogoče ga je 100% reciklirati, prispeva k minimalni ali skoraj ničelni porabi energije za ogrevanje in hlajenje, uravnava vlažnost, za gradnjo z njim pa se porabi tudi manj delovne sile, drugih materialov in manj energije.

Z vami od začetka do konca gradnje

Že imate svoj projekt za gradnjo hiše? Če se odločite za gradnjo z Ytong gradbenim sistemom, vam lahko pripravimo popis materiala in ponudbo, z izkušeno ekipo strokovnjakov pa poskrbimo tudi za vsa vaša tehnična vprašanja.

Več informacij najdete tudi na spletnih straneh:
www.ytong.si
www.ytonghisa.si
www.ytong-prenova.si

info.si@xella.com | 080 18 22 | Spletna stran

Podjetje Xella porobeton SI proizvaja in prodaja gradbeni material blagovne znamke Ytong, prodaja silikatne zidake Silka in toplotnoizolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v Nemčiji.

info.si@xella.com | Spletna stran

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPrihodnost je v mobilnih hišicah
Naslednji članekOdprte prhe – pridih raja
logo ytong
info.si@xella.com | 080 18 22 | Spletna stran

Podjetje Xella porobeton SI proizvaja in prodaja gradbeni material blagovne znamke Ytong, prodaja silikatne zidake Silka in toplotnoizolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v Nemčiji.

Nadja Jurca
info.si@xella.com | Spletna stran

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.