Kako se izogniti pregrevanju mansardnih prostorov

Pri poševnih strehah se soočamo z dvema problemoma: ohlajevanjem pozimi in pregrevanjem poleti.

Večina uporabnikov mansard, ki so bile zgrajene v zadnjih dvajsetih letih, ne trpi več zaradi toplotnih izgub in posledičnega pretiranega ohlajanja pozimi. Še vedno pa se mnogi med njimi soočajo s previsokimi temperaturnimi obremenitvami poleti. V določenih primerih do tega prihaja zaradi velikega števila nezasenčenih strešnih oken. Marsikdaj je razlog ‘neposrečena’ sestava strehe, na kar želimo opozoriti v tem prispevku.

Odvajanje toplote

Za razliko od običajnih izvedb poševnih streh, ki premorejo en zračni kanal, ima naša predlagana rešitev dva zračna kanala. Kanala z dvojno učinkovitostjo odvajata toploto izpod pregrete strešne kritine.

Odvajanje vlage

Hkrati je nosilni leseni konstrukciji, špirovcem in legam, omogočeno brezpogojno oddajanje vlage, ki kljub parni oviri v določeni meri prehaja iz notranjih prostorov navzven. S tem lesu tudi do trikrat podaljšamo življenjsko dobo, saj v suhem stanju ne trohni in ni zanimiv za zajedavce.

Akumuliranje toplote

Tretja prednost je težka notranja obloga narejena iz Fragmat Drvolit plošč (na voljo debeline od 1,5 do 10 cm). Te imajo zaradi velike specifične gostote (500 kg/m3) dobro sposobnost akumuliranja toplote in oddajanja s faznim zamikom do petkrat večjim od steklene ali kamene volne. Še posebej dobro se obnesejo v spomladanskem in jesenskem času.

V sestavi je predvidena sekundarna kritina Fragmat Izosek, ki je narejena iz modificiranega bitumna armiranega s steklenim voalom. Praksa dokazuje, da materiali iz prve generacije, ki so bili po enakem proizvodnem postopku narejeni in vgrajeni pred več kot tridesetimi leti, še danes učinkovito opravljajo svojo funkcijo.

Postopki pri novogradnji ali pri prenovi poševne strehe morajo biti tehnično pravilni. Kasnejša odpravljanja napak so izredno težavna, draga in v večini primerov težko izvedljiva. V primeru dodatnih vprašanj se zato obrnite na našo tehnično-informativno službo.

info@fragmat.si | 03 734 45 00 | Spletna stran

Vodilni ponudnik termoizolacij, hidroizolacij in ploskovnega ogrevanja na slovenskem trgu.

info@fragmat.si | Spletna stran

Urednica portala MojPrihranek.si

VIRFRAGMAT
Prejšnji članekNaredi sam: Hotel za žuželke
Naslednji članekRevolucionarni slovenski izum: Energijo shranjuje v trdni snovi
logo Fragmat
info@fragmat.si | 03 734 45 00 | Spletna stran

Vodilni ponudnik termoizolacij, hidroizolacij in ploskovnega ogrevanja na slovenskem trgu.

Nadja Jurca
info@fragmat.si | Spletna stran

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.