Revolucionarni slovenski izum: Energijo shranjuje v trdni snovi

Lani je prof. dr. Matjaž Valant, vodja Laboratorija za raziskave materialov in dekan Fakultete za znanosti o okolju na Univerzi v Novi Gorici, prodal patent za svoj izum. Razvil je postopek shranjevanja energije v trdni snovi. Z izumom je izzval precejšnje zanimanje svetovnih podjetij in potencialnih investitorjev.

Patentne pravice za Valantov izum je Univerza v Novi Gorici maja 2019 prodala slovenskemu podjetju Institute CES. Tedaj je bila pogodba, kot je Valant povedal za Slovensko tiskovno agencijo (STA), podpisana na osnovi koncepta. Prototipa pa še ni bilo. Zdaj je prototip izdelan in sistem deluje, kot je pričakoval. Kot je za še pojasnil Valant, se zdaj išče investitor, ki bi omogočil izgradnjo sistema v realni velikosti. Razmišljajo tudi o različnih drugih možnih namenih uporabe – predvsem o mobilnih generatorjih in uporabi v navtiki.

V svetovnem merilu se velika količina proizvedene energije po Valantovih besedah zavrže, s tem pa se ustvarjata okoljska in ekonomska škoda. Za shranjevanje velikih količin energije, še ni ustreznih tehnologij, razen črpalnih elektrarn, ki pa so geografsko pogojene s potrebo po gravitacijskem padcu, še ni ustreznih tehnologij, ki bi lahko shranjevale takšne ogromne količine električne energije.

Kako deluje Valantov izum?

Gre za to, da se pri shranjevanju energije kovino reducira, pri sproščanju pa ponovno oksidira. Material med tem kroži po tehnologiji in prenaša energijo z ene na drugo stran. »Ni porabe materiala, ni emisij in ne odpadkov,« je Valant pojasnil za STA. Prednosti postopka so med drugim te, da je ekonomsko ugoden, ekološko nevtralen in omogoča trajno shranjevanje energije z večjo energijsko gostoto od tiste, ki je na primer v fosilnih gorivih.

Idejo želijo razviti tako, da bi bil produkt primeren tudi za uporabo v industriji električnih avtomobilov, a je razvoj dolgotrajen in drag proces. Gradnja prvega objekta v realni velikosti lahko terja tudi več milijonov evrov. In to je tudi razlog, da zdaj iščejo večjega investitorja, ki jim to lahko omogoči.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako se izogniti pregrevanju mansardnih prostorov
Naslednji članekElektrični avto, ki je obiskovalce CES 2020 pustil odprtih ust

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.