Kaj se o upravljanju denarja lahko naučimo iz športa

Večina uspešnih športnikov se zaveda, da je poleg treninga in odličnih rezultatov treba poskrbeti tudi za finance. Poleg njih je tudi dolg seznam tistih, ki so poleg zasluženih milijonov v preteklosti, dosmrtno zadolženih. Ravno to naj bi bil opomnik za vse bodoče športnike, ki se bodo – ali pa so se že – podali v profesionalno športno kariero. Zaradi tega bomo pod žaromet vzeli pet (5) različnih športov, v katerih so disciplina, samozavest in vestnost ključnega pomena za uspeh.

Kaj je naš cilj? Da vas seznanimo z upravljanjem denarja in njegovo simbiozo s športom, hkrati pa vam dokažemo, da se lahko iz športa in od športnikov ogromno naučimo. Zagotovo vas bomo prepričali, da je med upravljanjem financ in športom zelo tanka rta.

Atletika – Kraljica športa

Rezultati znanstvenikov iz Tel Aviva – raziskava je potekala na 25 izraelskih šolah – so pokazali, da zgodnje vključevanje otroka v šport izboljša njegovo mišljenje, vedenje in doživljanje čustev. Zaradi tega začnejo atleti s treningi že v mladosti, saj s tem pridobijo disciplino in samonadzor. Pogosto trenirajo v slabih vremenskih razmerah in za to ne iščejo izgovorov.

Dolgoro nega finančnega cilja ni mogoče doseči z malo truda in predanostjo. Od sebe je treba dati prav vse.

Enako je z denarjem, saj ga ne vlagamo samo takrat, ko imamo odveč evro ali dva. Disciplina in samonadzor sta –  tako kot pri atletiki – ključnega pomena, saj je treba cekine vsak mesec poriniti na stran, ter se zadržati pred skušnjavo o zapravljanju. Če imate težavo s samonadzorom, lahko uredite svoje finance tako, da se vam bo določen znesek mesečno in samodejno odštel od plače. Bližnjice za uspeh ni – finančni ali športni.

E-šport – Spletno igričarstvo

Spletno igričarstvo oz. e-šport je postal – predvsem med mladimi – eden najbolj popularnih in zabavnih atrakcij. Temu so priča različne analitike in dejstvo, da je spletno igričarstvo dale pred glasbeno in filmsko industrijo. V Sloveniji se, predvsem zaradi majhnosti, e-šport industrija še razvija, a že smo lahko uvideli različna tekmovanja, predvsem v slovenski LoL skupnosti.

E-šport zahteva odlične miselne sposobnosti, reakcijski as, neprestano učenje, analiziranje igre itn. Slednja je ključnega pomena za dolgotrajne naložbe, saj lahko, če nimamo dovolj podatkov in izkušenj, ostanemo brez svojih sredstev. Upoštevati moramo veliko dejavnikov, da bo naš denar, kar se da varno, predvsem pa dobičkonosno počival. A je to le ena izmed vrlin, ki se jih lahko naučimo iz spletnih iger.

Poker – Moč strategije

Pri pokru gre predvsem za strategijo, saj smo brez nje na dolgi rok pečeni. Preden se usedete za poker mizo in vložite svoj denar, se dobro prepričajte, da ste s svojo strategijo pripravljeni na nepričakovana presenečenja. Pokeraš Daniel Negreanov dobro ve, da je treba stvari velikokrat dobro pretehtati, pove nam eno od svojih prigod za poker mizo: »Odločim se, da se bom zanašal na branje nasprotnika. Če bi imel res dobre karte, bi stavil 30 ali 40 tisoč , in to je tisto, kar mi je najprej dalo misliti. Ker stavi 50 tisoč, in je to ogromno, začnem razmišljati: ‘Res se trudi, da bi me spravil iz igre. Nikakor mi noče olajšati položaja.’ Zaključim z ugotovitvijo, da blefira, in hoče od mene le to, da bi odvrgel svoje karte.«

Že ta zgodba nam pove, da je poker miselna in strateška igra, enako velja za denar, saj se moramo velikokrat na podlagi različnih dejavnikov odločiti, kdaj ga vložiti, kam ga vložiti, kako ga vložiti itd. Uspešen in moder podjetnik svojega denarja ne vlaga brezglavo v naložbe, o katerih ne ve ničesar in so dolgoročno nedonosne. Razlike med pokerašem in podjetnikom skoraj ni, oba morata podrobno slediti statistiki in zgodovini svojih naložb.

Taekwon-do – Nadzor uma

»Mo ne izhaja iz telesne zmogljivosti, ampak iz nepopustljive volje«. – Neale Donald Walsch

Taekwon-do nas lahko, predvsem v mentalnem smislu, veliko nauči veliko o upravljanju z denarjem. Šport temelji na objektivnem razmišljanju, vztrajnosti inpotrpežljivosti. Pri taekwon-doju pomeni “do” potrpežljivost oz. disciplino, in je tista, ki nam lahko odlično služi pri upravljanju financ. Neučakanost je eden največjih sovražnikov posameznika in zaradi tega mnogi ne dosežejo dolgoročnih ciljev – naj gre za finance ali šport.

Veliko je neuspešnih naložb, predvsem zaradi tega, ker ljudje mislijo, da bodo obogateli čez noč. Naj gre za sončno elektrarno ali drugo obliko dolgoročne naložbe, če želite uspeh, boste na plodove morali nekoliko počakati. Velikokrat je na uspeh treba počakati, in takrat je ta slajši ter izrazitejši.

Triatlon – Mojster prilagajanja

Triatlon je prav posebna atletska disciplina, ki od človeka zahteva vzdržljivost, moč in prilagajanje. Slednje je za triatlonca ključnega pomena, saj ni vsak enako dober v plavanju, kolesarjenju in teku. Če gre plavanje nekoliko slabše, potem se je mogoče prilagoditi položaju in se bolje izkazati v drugih dveh disciplinah. Poleg tega je vztrajnost tista, ki narekuje triatlončev tempo. “Ne obupajte” je še en nasvet, ki nam bi ga triatlonec zagotovo zabičal. Tudi John Collins (ustanovitelj triatlona) je izjavil: »Vedno lahko odnehate in nihče vam ne bo nasprotoval, a bo z vami ostalo do konca življenja«. Ni pomembno tisto, kar za nete, ampak tisto, kar dokončate.

Če se vam zdi naložba v eno stvar nekoliko tvegajo a, potem dobro preučite drugo in raje vložite vanjo. Zapomnite pa si, da trg vedno niha in ni nikoli enak. Prilagajanje finančnemu trgu je vrlina, ki jo boste morali hitro in dobro izpopolniti. Tudi triatlonec ne kolesari ali teče v najbolj vročem vremenu, prilagodi se vremenu in za spremembo zaplava.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.