Kanalizacijsko omrežje leži više od objekta? Potem je to rešitev za vas

črpalni jašek črpališče

Odpadne vode v kanalizacijsko omrežje običajno odtekajo s pomočjo gravitacije. Vseeno niso redki primeri, ko objekt leži niže od kanalizacijskega sistema. V takem primeru je nujno potrebna vgradnja črpališča.

Kaj je črpališče

Črpališče sestavljajo črpalka, črpalni jašek (za zbiranje odpadne vode) in krmilni sistem s sistemom za nadzor s plovnim stikalom za vklop/izklop črpalke.

Kaj je črpališče in uporaba

Črpališče naprava, s pomočjo katere prečrpavamo vodo iz nižje ležečih objektov na višje ležeči nivo kanalizacijskega omrežja, greznice ali do čistilne naprave. Namenjeno je prečrpavanju tako odpadne kot odvečne odpadne vode, vgradi pa se ga lahko v stanovanjske, počitniške, gospodarske, kmetijske, gostinske ali poslovne objekte. Črpalni jašek mora biti ustrezno izbran glede na velikost objekta, višino črpanja in potreben pretok. Tip črpalke, vgrajene v rezervoar, je nato prilagojen potrebam.

Vgradnja

Vgradnja je preprosta in se izvede pod zelenico, v kletne prostore ali pod povozne in pohodne površine, tako da ne kazi videza. S pomočjo črpališča je mogoče tako urediti tudi odvodnjavanje iz kletnih prostorov ali objekta, ki leži pod nivojem kanalizacijskega sistema.

Kako deluje

Črpalni jašek je v grobem sestavljen iz potopne črpalke in nivojskega stikala. Odpadna voda preprosto odteka v spodnji del jaška, in ko gladina doseže določen nivo, se vklopi črpalka, ki začne odvečno vodo prečrpavati do višje ležečega kanalizacijskega sistema, čistilne naprave ali greznice. V črpališču sta lahko tudi dve črpalki, ki se vklapljata izmenično. V primeru, da ena črpalka odpove, druga zagotavlja nemoteno delovanje.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekTako bodo porabili odpadle zaščitne maske?
Naslednji članekKaj je prezračevanje z rekuperacijo?
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.