IR-paneli ter IR-ogrevanje vas grejejo vse do – 50% ceneje. Mislite, da ni mogoče?

Oče dviguje hčerko in mama ter hči skačeta po postelji
Estetski IR paneli Ekosen so moderni, funkcionalni, ter imajo izjemno dolgo življensko dobo. Delujejo le 4 ure na da

IRpaneli in IR-ogrevanje sta v Sloveniji še vedno premalo prepoznana. A kljub temu sta zaslužna za več kot 10.000+ toplih domov in poslovnih prostorov v Sloveniji. Medtem, ko je ogrevanje vedno dražje, je dobro vedeti, da obstaja alternativna možnost, ki omogoča 2x do 3x nižjo investicijo, kot je npr. Investicija v toplotno črpalko. 

Koliko pa lahko vi prihranite? Izračunajte vaš prihranek z IR paneli tukaj. 

Moški se naslanja na steno
IR-paneli in IR-ogrevanje v primerjavi z toplotno črpalko omogočajo 2x do 3x nižjo investicijo. Na fotografiji različni izgledi IR-panelov in Aleš Babič, ustanovitelj Ekosen.

Načini ogrevanja in višina prihrankov pri ogrevanju, so zadnje čase glavne teme pogovorov. V nadaljevanju bomo odprli razpravo o tem ali je trditev, da je IR-ogrevanje z IR-paneli najdražji način ogrevanja v Sloveniji, resnična ali le mit.

IR-ogrevanje je sicer precej mlad sistem ogrevanja, vendar pa je zanj na voljo že veliko informacij, ki so podkrepljene z izkušnjami strokovnjakov na področju IR-ogrevanja in pa že več kot 10.000+ obstoječih uporabnikov, ki to trditev v celoti zavračajo.

Ljudje zagovarjajo tisto, kar najbolj poznajo. To je seveda razumljivo. Vendar pa žal pri tem včasih ne upoštevamo prednosti inovacij, ki so lahko boljše od že znanih sistemov.

Za IR-ogrevanje večinoma odštejemo najmanj, vendar pa se ponekod pojavijo višje cene. Zakaj?

Pri novejših ponudnikih IR-grelnih sistemov, ki na tem področju nimajo dovolj izkušenj vse pogosteje opažamo težave. Dogaja se namreč, da zavoljo uspešne prodaje, ali (pre)skopega znanja o delovanju IR-toplote, strankam neustrezno svetujejo. Posledično prodajo ogrevanje, ki namesto prihrankov prinaša višje stroške.

Pri IR-ogrevanju veljajo zakonitosti, ki nam – če jih upoštevamo – omogočijo najcenejši način ogrevanja.

Kot prvo pravilo moramo poudariti, da ne smemo enačiti konvekcijskega ogrevanja s sevalnim, gre namreč za drugačen prenos toplote v prostor. Če primerjamo centralne sisteme s sevalni, je sevalni brez cevnih razvodov in brez izgub v samem sistemu.

IR-ogrevanje z IRpaneli je ob upoštevanju te zakonitosti skoraj po večini eden najcenejših sistemov, sploh ko primerjamo celotne stroške v daljšem obdobju (20, 30 let), pri tem upoštevamo investicijo, porabo, servise in vzdrževanje, katerih pri kakovostnem sistemu IR-ogrevanja praktično ni.

Imate tudi vi možnost, da izkoristite prednosti, ki jih prinaša IR-ogrevanje?

Spoznajte vse o IR-ogrevanju v webinar-ju z Alešem Babičem, ustanoviteljem podjetja Ekosen, specializiranim za IR-ogrevanje.

 

Popolne informacije iz prve roke dobite tukaj

V katerem primeru je lahko IR ogrevanje dražje? Kako izbrati IR-panele?

Moški sedi v naslanjaču
Aleš Babič, strokovnjak za IR ogrevanje in Infra panele. Ustanovitelj Ekosen, vodilnega podjetja na področju IR panelov v Sloveniji in Hrvaški.

V primeru, da zakonitosti IR-ogrevanja niso upoštevane, je lahko sistem ogrevanja z IR-paneli tudi dražji od kurilnega olja ali drugih sistemov ogrevanja. Pred uporabo in nakupom IR-panleov moramo spoznati nekaj specifik IR-ogrevanja, ki lahko bistveno spremenijo lastnosti delovanja in porabo električne energije. V primeru, da bodo imeli IR-paneli premajhno moč, t.j., da bodo nepravilno pozicionirani v prostoru, z nenatančno regulacijo ali izdelani iz nekakovostnih materialov, bo poraba višja in tudi kakovost ogrevanja prostora slaba oz. moteča. Zato v javnost prihajajo zelo nasprotujoča si mnenja. Potrebno se je posvetovati s specialisti s področja IR-ogrevanja in poznavanja zakonitosti sevalne toplote.

Infra paneli: odločilen dejavnik je ustrezna moč

Prihranek pri ogrevanju prinaša eden glavnih dejavnikov IR-panelov in sicer, ustrezna moč panelov v prostoru. Pogosto ponudniki zaradi uspešnosti prodaje, ali neznanja, stranki svetujejo precej manjšo moč panelov v prostorih, kot jih le-ta v resnici potrebuje. Posledično je delovanje panelov nenehno na zgornji meji storilnosti in s tem visoka poraba, posledično tudi stroški. To seveda rešimo tako, da v prostoru uporabimo panele s primerno močjo glede na velikost prostora, izolacijo, prisotnost steklenih površin, številom zunanjih sten …

Pravilna regulacija

Omeniti moramo tudi primerno regulacijo, ki je naslednji razlog. Zelo redko je, da so termostati oz. regulatorji na trgu namenjeni le IR-ogrevanju. Ker so navadni termostati običajno narejeni za več vrst ogrevanja, ne omogočajo optimalnega dovoda energije, ki je potrebna za ogrevanje prostora. Delujejo namreč na principu histereze. V tem primeru IR-panel, ki je priklopljen na termostat, deluje s polno močjo (100 %) ali pa je izklopljen. Takšen način ogrevanja ni najugodnejši, saj temperatura v prostoru niha, še bolj pa občutek toplote.

Največji izkoristek nam omogoči nameščen regulator IR Sun WiFi, ki nenehno spremlja temperaturno dogajanje v prostoru in zazna odziv objekta na dovajanje toplote v prostor, ter ne deluje na principu histereze. Koliko toplote je potrebno dovesti za vzdrževanje želene toplote, zelo natančno izračuna sproti in v vsakem trenutku, ter s tem prinese največji prihranek.

Paneli za ogrevanje: le redki imajo ustrezno znanje pozicioniranja

Pravilno nameščanje panelov v prostor je zelo pomembno, zato moramo to opravilo zaupati strokovnjakom. Pred montažo je torej nujno – če želite optimalno delovanje panelov za prihranek – da se posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo IR-panele umestil v prostor, tako kot je treba. Učinkovitost in enakomerna razporeditev toplote je najboljša, če so IR-paneli nameščeni na stropu. V primeru, da to ni mogoče pa se le-ti montirajo na steno, vendar na optimalna mesta. Brez znanja o tem, kam umestiti IR-panele v prostoru, bomo bistveno povečali porabo in zmanjšali učinkovitost našega ogrevanja – kot na primer, če jih usmerimo proti okenskim površinam ipd.

Infra rdeče oz. IR ogrevanje: le ponudniki z največ izkušnjami vas pripeljejo do prihranka

Sicer mlada podjetja ponavadi ponujajo precej ugodnejše cene izdelkov. Vendar pa so pri tem posledica neželene težave z ogrevanjem zaradi pomanjkanja izkušenj ponudnika, ter uporabe nekakovostnih materialov za izdelavo IR-panelov in slabe regulacije, ki ni primerna za pogosto osnovno ogrevanje.

Ekosen je na področju IR-ogrevanja prvo podjetje v Sloveniji in je vodilno na trgu, že več kot desetletje. Nenehno vlaganje v napredek in izboljšavo produktov, so prinesle povratne infomacije uporabnikov, skozi dolgoletne izkušnje. Izdelki so izdelani z lastnim razvojem in po lastni licenci, kar zagotavlja najvišjo kakovost končnih produktov in visok nadzor proizvodnje. IR-grelni paneli Ekosen so kombinacija zmogljivosti, kakovosti in cene.

Zavedajo se, kako pomembno je, da je ekipa podjetja strokovno podkovana, zato redno organizirajo izobraževanja za zaposlene, svetovalce in monterje. Rezultat so zadovoljni uporabniki in dolga življenjska doba IR-grelnega sistema.

Infra paneli navdušujejo že več kot 10.000+ zadovoljnih strank.

Zmogljivost in funkcionalnost IR-panelov je nekaj na kar prisegajo tudi številne znane osebe. Prvoligaški nogometaš Marcos Tavares jih je karakteriziral kot »zadetek v polno«, saj mu toplota vzbuja spomine na brazilsko sonce.

Ko se naveliča mrzlih strmin, se doma ogreje z IR-paneli tudi Ilka Štuhec.

Prav tako se v svoj topel dom, opremljen z infra paneli, najraje vrača tudi naš odličen biatlonec Klemen Bauer.

Preberite več izjav uporabnikov infra panelov Ekosen tukaj. (https://ekosen.si/video-izjave-uporabnikov/)

Poglavitne prednosti IR panelov Ekosen ter IR-grelnega sistema

 • Neželene emisije omogočajo okolju prijazno ogrevanje.
 • V primerjavi s kurilnim oljem je poraba ogrevanja nižja za do 60%.
 • Je eden najcenejših sistemov če upoštevamo investicijo, servise in vzdrževanje, česar pri kakovostnem IR-ogrevanju ni. Večinoma pa je tudi cenejši od toplotne črpalke zrak-voda.
 • Ker je pretvorba električne energije v IR-toploto skoraj 100%, tukaj ni izgub na razvodih, v peči, dimniku …
 • Kotlovnica ni potrebna, tako pri novogradnjah prihranimo vsaj 12.000 €.
 • Vpliv na okolje – zaradi zelo dolge življenjske dobe IR-panelov, ter nizke porabe energije pri proizvodnji IR-panelov, se porabi 3x manj energije v primerjavi z ostalimi- centralnimi sistemi ogrevanja.
 • Razlika od drugih sistemov ogrevanja je tudi pri garanciji in življenjski dobi, saj sta precej daljši.
 • V vsak prostor dodajo pridih estetike.
 • Ob montaži pride do le minimalnih posegov v prostor.
 • Možnosti nastanka plesni so manjše.
 • Z regulatorjem IR Sun WiFi je mogoče tudi upravljanje na daljavo.
 • Ob kombinaciji s fotovoltaiko pa si zagotovimo samooskrbo.

IR paneli ali toplotna črpalka?

Toplotna črpalka zrak-voda deluje na principu obrnjenega hladilnika. V hladnih in pri slabše izoliranih objektih, radiatorskem načinu ogrevanja, ali ob oslabljenem delovanju kompresorja (v povprečju po 8 do 10 letih delovanja kompresor začne slabeti) potrebuje pomoč navadnega grelnika. Prav to je lahko višina mesečne položnice, v znesku celoletne predvidene porabe. Bistvena razlika je prav tako pri investiciji. Če primerjamo kakovostno toplotno črpalko in kakovostne IR-grelne panele, je le-ta pri IR-grelnih panelih v novogradnji vsaj 2- do 3-krat manjša.

Z IR-paneli prav tako nimamo stroškov vzdrževanja, kar je ključno pri ohranjanju vrednosti, saj niso sestavljeni iz gibljivih delov, ki bi se skozi leta amortizirali.

Način kako grejejo IR-paneli je drugačen od ostalih sistemov ogrevanja, saj so stene in predmeti toplejši za vsaj 1–2 stopinji – torej približno na temperaturi zraka v prostoru. To daje prostoru še večji občutek toplote.

Zelo pomemben podatek pa je tudi ta, da z IR-paneli podaljšamo življenjsko dobo stavbe.

Ker ne vsebujejo gibljivih delov, črpalk, ventilatorjev, tekočin ipd., je garancija pri visokokakovostnih IR panelih 3-krat daljša.

IR-ogrevanje: za več informacij o prihranku in delovanju vam z veseljem pomagamo.

Hitro in enostavno izračunajte svoj prihranek na ekosen.si/izracun-prihranka/

Naši izkušeni svetovalci vam bodo podali vse potrebne informacije za vaš primer tudi preko brezplačne telefonske številke 080 30 10. Lahko pa nam tudi pišete na e-naslov info@ekosen.si.

Obiščite nas v salonih:

 •       v Miklavžu na Dravskem polju (pri Mariboru), Ptujska cesta 17,
 •       v Mengšu (pri Ljubljani), Gorenjska cesta 19,
 •       v Kopru, Piranska cesta 2.

Strokovnjaki na področju IR-ogrevanja

Pravi naslov za svetovanje in nakup IR-grelnih panelov je brez dvoma podjetje Ekosen s svojimi dolgoletnimi izkušnjami in odličnimi referencami na tem področju.

Ekipa pred vhodnimi vrati stavbe
Ekosen ima ekipo 50 specialistov za IR panele. Osrečili so že več kot 10.000 zadovoljnih strank s toplimi domovi in poslovnimi prostori.

Vas zanima, koliko bi privarčevali, če bi svoj dom ogrevali z IR-grelnim sistemom Ekosen? Preverite TUKAJ.

info@ekosen.si | 080 30 10 | Spletna stran

Podjetje Ekosen je vodilno na področju IR-ogrevanja. S svojimi proizvodi nudimo alternativo pri varčevanju z energijo. Naravnani smo ekološko in k ljudem ter kot taki strmimo v prihodnost.

Prejšnji članekJapandi, nov trend notranjega oblikovanja
Naslednji članekKako saniramo posedene temelje?
logo ekosen
info@ekosen.si|080 30 10| Spletna stran

Podjetje Ekosen je vodilno na področju IR-ogrevanja. S svojimi proizvodi nudimo alternativo pri varčevanju z energijo. Naravnani smo ekološko in k ljudem ter kot taki strmimo v prihodnost.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.