Japandi, nov trend notranjega oblikovanja

Dnevna soba v slogu Japandi

Japandi je združitev besed japonski in skandinavski (japanese in scandi). Gre za trend notranjega oblikovanja, ki združuje japonsko in skandinavsko estetiko. Morda se zdi, da Japonska in Skandinavija nimata veliko skupnega, vendar sta si pri oblikovalskih elementih bolj podobni, kot si morda mislite. Japonski minimalizem in skandinavska funkcionalnost sta združena v slog, ki prostor naredi minimalističen, a hkrati prijeten.

Japonski elementi

Dnevna soba v slogu Japandi
Vir: @japandi.interior, Instagram

Japonski pridih preprečuje, da bi v prostorih prevladovale hladne barve kot v skandinavskem slogu. V prostorih najdemo veliko svetlih nevtralnih barv, svetlo je tudi pohištvo. Poudarek je na kakovosti in ročno izdelanih kosih pohištva z dolgo življenjsko dobo. Pohištvo naj bo torej minimalno, a dobro izbrano. Ker japonski slog poudarja trajnost, kar se kaže v prevladi naravnih materialov in kakovostnega pohištva, predstavlja Japandi odličen okolju prijazen dekorativni slog. Ker se trajnost in skrb za okolje med potrošniki vedno bolj poudarjata, ne preseneča, da je slog vedno bolj priljubljen.

Skandinavski elementi

Pri skandinavskem oblikovanju naletimo na pojem »hygge«. Hygge je danski način življenja, ki ga lahko opredelimo kot udobje, toplino in varnost. Gre za uživanje v drobnih vsakdanjih rečeh, ki posledično osrečujejo. Hygge v Japandi prinaša udobje in toplino in poskrbi, da minimalistično opremljenim prostorom lahko rečemo dom. Ideja je, da se ob vstopu v prostor počutimo prijetno in domače.Japandi

Če torej želite dobiti najboljše iz obeh svetov, združite udobje skandinavskega oblikovanja s toplimi barvami in trajnostnim pohištvom, hkrati pa ohranite eleganco japonskega sloga. Čeprav japonski in skandinavski dekor nista novost, bo njuna kombinacija v naslednjih letih zagotovo postala trend v porastu.

Viri:

 

Junior novinar

Prejšnji članekOgrevajte varčno in prispevajte k boljšemu okolju
Naslednji članekIR-paneli ter IR-ogrevanje vas grejejo vse do – 50% ceneje. Mislite, da ni mogoče?
Helena Tolar

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.