Ima sadni sladoled poleg izvrstnega okusa kakšne prednosti?

sladoled lavanda rokmar

Sladoled je nepogrešljiv spremljevalec vročih poletnih dni. Čeprav si ga lahko privoščimo skozi vse leto, najbolj paše prav poleti. Takrat se tudi pogosteje lotimo priprave domačega sladoleda, saj mu lahko dodajamo različne sveže sestavine, kot so sadje in zelišča, ter si pripravimo okus po lastnih željah.

Zgodovina sladoleda sega vsaj dva tisoč let nazaj. Čas, kraj ali osebo, ki je izumila to ledeno sladico, je težko natančno določiti. Vemo pa, da je že Aleksander Veliki užival v sladici iz snega oziroma ledu, prelitega z medom in nektarjem. Tudi kralj Salomon naj bi si privoščil ledene napitke. Rimski cesar Neron pa je svoje podložnike pogosto pošiljal v gore po sneg, ki si ga je nato privoščil zmešanega s sadjem in sokovi. Marco Polo je v Benetke prinesel recept, ki močno spominja na današnji sorbet, in zgodovinarji ocenjujejo, da se je ta recept nato v 16. stoletju razvil v sladoled, ki se je nato razširil po vsej Evropi. V 17. stoletju je sicilijanski šef Procopio Cuto v Parizu odprl prvo kavarno Café Procope, kjer so gostom postregli tudi s sladoledom iz mleka, smetane, masla in jajc.

Prednosti sadnega sladoleda

Sadni sladoled ima številne prednosti, ki jih lahko uživate ob tem osvežujočem in okusnem posladku:

  • Naravna sladkost: Sadje v sladoledu prispeva k naravni sladkosti. Namesto dodajanja rafiniranega sladkorja lahko uporabite zrelo sadje, ki je bogato s fruktozo. To je odlična izbira za tiste, ki želijo zmanjšati vnos dodanega sladkorja.
  • Vitamini in minerali: Sadje je bogato z vitamini, minerali in antioksidanti. Sladoled z dodatkom sadja vsebuje hranilne snovi, kot so vitamin C, kalij, vlaknine in druge koristne spojine.
  • Osvežitev: Sadje v sladoledu prispeva k osvežitvi. Sočno sadje, kot so jagode, lubenica, ananas ali mango, doda sladoledu prijetno teksturo in okus ter ga naredi bolj osvežilnega.
  • Raznolikost okusov: Sadje omogoča raznolikost okusov. Lahko eksperimentirate z različnimi vrstami sadja in ustvarite edinstvene kombinacije okusov. Na primer, sladoled z dodatkom malin in mete je odlična poletna izbira.
  • Prebavljivost: Sadje v sladoledu lahko izboljša prebavo. Vlaknine in encimi v sadju pomagajo pri prebavi in ​​spodbujajo zdravje črevesja.
  • Barvita prezentacija: Sadje v sladoledu naredi sladoled bolj privlačen. Barvita mešanica sadja v sladoledu je prava paša za oči in vabi k uživanju.

Vsekakor je sadni sladoled odlična izbira za tiste, ki želijo uživati v sladici, hkrati pa poskrbeti za svoje zdravje in okusne brbončice! 🍨🍓🍌

Kako pripravimo sadni sladoled?

Pri pripravi domačega sladoleda potrebujete predvsem veliko domišljije. Za osnovo sladoleda najpogosteje uporabimo mleko, sladko smetano in sladkor, nato pa dodajamo različne druge sestavine, ki določajo okus. Če pazite na kalorije, lahko namesto smetane in polnomastnega mleka uporabite jogurt, kislo mleko, pinjenec, kislo smetano ali celo skuto. Tradicionalni recept vključuje tudi jajca, saj rumenjakova osnova (angleška krema) pripomore h kremnosti in bogati teksturi sladoleda. Vendar pa lahko odličen sladoled pripravite tudi brez jajc.

Za najhitrejšo pripravo domačega sladoleda uporabite strojček za sladoled, ki zmes enakomerno meša in zamrzne sladoledno maso v manj kot eni uri. Če pa nimate strojčka, lahko sladoled pripravite tudi brez njega. Potrebujete zgolj zamrzovalnik in malce več časa, saj zamrzovanje sladoledne mase v tem primeru traja več ur. Pomembno je, da so vse sestavine, iz katerih pripravljate sladoled, ohlajene, saj boste s tem skrajšali čas zamrzovanja in dosegle bolj enakomerno zgostitev sladoledne mase.

Vsekakor pa imajo najboljši učinek vrhunske sestavine preverjene kakovosti. Tu posezite po izdelkih za pripravo sladoleda Rokmar, ki je vodilni domači pridelovalec vsega za sladoled.

info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

Glavni urednik

Prejšnji članekNapake, ki jih pri gradnji hiše ne smete storiti!
Naslednji članekRegrat je darilo z neba: odličen za lajšanje tegob, a tudi za ohranjanje mladostnega videza
info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.