Napake, ki jih pri gradnji hiše ne smete storiti!

Red exclamation mark on wooden floor and concrete wall 3D Illustration Warning Concept
Foto: HT-Pix iz iStock

Načrtovanje in gradnja hiše sta pomemben korak pri ustvarjanju prihodnosti. Da bi imeli streho nad glavo je nekaj, imeti kakovostno in pravo streho nad glavo pa nekaj popolnoma drugačnega. Da po gradnji ne bo treba v kratkem roku ponovno spreminjati oblike in materialov, se je potrebno izogniti tem petim napakam.

5Neupoštevanje prihodnjih potreb v hiši

Ena največjih napak je nezmožnost predvidevanja prihodnjih potreb. Ljudje se pogosto osredotočajo zgolj na trenutne zahteve, ne da bi razmišljali o tem, kako se lahko te potrebe sčasoma spremenijo. Na primer, če se prilagajajo dostopnosti, lahko spregledajo morebitne težave z mobilnostjo, ki bi se lahko pojavile v prihodnosti. Pomembno je načrtovati trenutne in morebitne prihodnje potrebe, da se izognete poznejšim dragim spremembam.

4Neupoštevanje varnostnih predpisov

Small toy house covered by hands
Foto: sqback iz iStock

Druga pogosta napaka je spregledanje varnostnih predpisov in gradbenih predpisov. Prilagoditev doma pogosto vključuje strukturne spremembe, kot je razširitev vrat ali namestitev klančin, ki morajo biti v skladu z lokalnimi gradbenimi predpisi in standardi dostopnosti. Neupoštevanje teh predpisov lahko povzroči drage globe ali celo razveljavitev dela, ki ne izpolnjuje zakonskih zahtev.

3Spregledanje načel oblikovanja

Načela univerzalnega oblikovanja se osredotočajo na ustvarjanje prostorov, ki so dostopni in uporabni ljudem vseh starosti in sposobnosti. Vendar pa nekateri ljudje pri prilagajanju svojih domov spregledajo ta načela, kar vodi do dizajnov, ki niso tako vključujoči ali funkcionalni, kot bi lahko bili. Vključitev funkcij, kot so vhodi brez dviga, kljuke na vratih in pulti z nastavljivo višino, lahko naredi dom bolj dostopen vsem.

2Izbira estetike namesto funkcije

Čeprav je estetika pomembna, lahko dajanje prednosti estetiki pred funkcionalnostjo vodi do oblikovalskih odločitev, ki ogrožajo dostopnost in uporabnost. Na primer, izbira trendovskih, a nepraktičnih elementov ali materialov, ki jih je težko vzdrževati, morda ni najboljša izbira za dom, ki mora sprejeti posameznike s težavami pri gibanju ali drugimi invalidnostmi. Pri adaptaciji doma je nujno najti ravnovesje med estetiko in funkcionalnostjo.

1Naredi sam brez ustreznega znanja

Workman or builder applying blue grout to white interior tiles in a house in a concept of DIY or decorating, close up view of his arm.
Foto: Horsche iz iStock

Poskus prilagoditve doma brez potrebnega znanja in spretnosti lahko vodi do dragih napak in varnostnih nevarnosti. Čeprav so projekti DIY lahko koristni, je nekatere prilagoditve, zlasti tiste, ki vključujejo strukturne spremembe ali električna dela, najbolje prepustiti strokovnjakom. Najem usposobljenih izvajalcev ali strokovnjakov zagotavlja, da je delo opravljeno varno in v skladu z ustreznimi predpisi in standardi.

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekGEBERIT WC SISTEM – optimalno usklajeni tehnologija splakovanja in keramika
Naslednji članekIma sadni sladoled poleg izvrstnega okusa kakšne prednosti?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.