Regrat je darilo z neba: odličen za lajšanje tegob, a tudi za ohranjanje mladostnega videza

Bumblebee collecting pollen in two yellow dandelion flower with diffused green grass background. Bee on flower. concept for international Women's day on March 8 with copy space
Foto: kajasja iz iStock

Pravijo, da je regrat edina roža, ki predstavlja tri nebesna telesa – Sonce, Luno in zvezde. Rumeni cvet je podoben Soncu, kroglica s semeni je podobna Luni, semena, ki letajo po zraku do osem kilometrov, so podobna zvezdam. Ta rastlina ima eno najdaljših cvetočih sezon od vseh drugih.

Uporabna in zdrava rastlina

Njegove koristi so dobro poznali že stari Egipčani, Grki in Rimljani, že od antičnih časov pa se uporablja v tradicionalni kitajski medicini. Regratov tonik se že tisočletja uporablja za pomoč jetrom pri odstranjevanju toksinov iz krvnega obtoka. Mimogrede, regrat je zelo uporabna in zdrava rastlina, ki jo lahko celega skupaj s korenino uporabljamo za prehrano in lajšamo nekatere tegobe.

Ljudje so na svojih zemljiščih načrtno delali prostor za koristne ‘plevele’, kot so regrat, kamilica, ptičja perutnina in močvirski slez. V starih časih so regrat predpisovali za vsako bolezen – od bradavic do kuge. Na primer, bradavice so zdravili s sokom, ki se pojavi, ko zlomite steblo. Zeliščarji še danes cenijo to rožo kot popolno zeliščno zdravilo. Regrat pravijo, da je blag diuretik, ki zagotavlja hranilne snovi in ​​pomaga prebavnemu sistemu doseči največjo učinkovitost.

Dandelion herbal tea in mug, dandelion leaves and roots on cutting board. Medicinal plant dandelion (Taraxacum officinale) is used in herbal medicine and healthy nutrition
Foto: 13-Smile iz iStock

Prav tako ima regrat več vitamina A kot špinača, več vitamina C kot paradižnik in veliko železa, kalcija, kalija … Uživate ga lahko surovega, kuhanega ali kot solato, dodate pa ga tudi zdravim sokovom ali smutijem.

Kje ga še lahko uporabimo?

Njegovo posušeno korenino prodajajo kot nadomestek za brezkofeinsko kavo, pripravite pa jo lahko tudi sami – korenine operete, narežite in spečete v pečici. Nato ga zmeljemo v kavnem mlinčku in skuhamo kot kavo.

Korenina je odlična tudi kot čaj, ki se še posebej priporoča pri težavah z ledvicami, zadrževanju vode v telesu, celulitu in debelosti. Poleg tega regrat pomaga jetrom pri izločanju toksinov iz telesa po čezmernem uživanju alkohola, ki so glavni vzroki za mačka, poroča mofga.org.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekIma sadni sladoled poleg izvrstnega okusa kakšne prednosti?
Naslednji članekNapreden in ugoden: Airabela razkriva nov prezračevalni sistem, prijazen denarnici

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.