Financiranje vseevropskih energetskih infrastrukturnih projektov

Evropska komisija je objavila prvi razpis v okviru instrumenta za povezovanje Evrope, ki je namenjen financiranju vseevropskih energetskih infrastrukturnih projektov. Za prve prednostne projekte, zlasti v sektorju plina in električne energije, bo skupaj na voljo 750 milijonov evrov.

Namen projektov je izboljšati oskrbo in odpraviti energetske pomanjkljivosti v nekaterih državah članicah. Prav tako bodo projekti prispevali k oblikovanju vseevropskega notranjega energetskega trga in vključitvi obnovljivih virov energije v energetsko omrežje. Financiranje EU bo pospešilo naložbe v manjkajoče čezmejne povezave s pritegnitvijo potrebnega zasebnega in javnega kapitala.  

V obdobju 2014–2020 bo za transport, energetiko in telekomunikacije skupaj na voljo 33,2 milijarde evropskih sredstev. Od tega bo za vseevropsko energetsko infrastrukturo v okviru instrumenta za povezovanje Evrope skupaj na voljo 5,85 milijarde evrov. Sredstva bodo namenjena financiranju študij in gradbenih del, pri čemer za zadnje veljajo strogi kriteriji. Do pridobitve nepovratnih sredstev bodo upravičeni projekti, ki so vključeni na seznam projektov skupnega interesa. Evropska komisija je oktobra lani odobrila prvi seznam s približno 250 ključnimi projekti, med katerimi je tudi sedem projektovza Slovenijo, in sicer v zvezi z električno energijo in plinom.

Projekti s seznama bodo vsaj dvema državama članicama prinesli velike koristi, na primer v obliki boljše oskrbe, integracije trga, boljše konkurenčnost ali zmanjšanja emisij ogljikovega dioksida. Podpora EU na splošno ne more presegati 50 % upravičenih stroškov, vendar se lahko v izjemnih primerih, ko projekt bistveno prispeva k varnosti oskrbe ali izboljša energetsko solidarnost med državami članicami, poveča do 75 %.  

Rok za oddajo ponudb je 19. avgust 2014. Komisija bo nato do novembra 2014 izbrala projekte, ki bodo prejeli podporo iz instrumenta za povezovanje Evrope.  

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.