EU: Predlog nadomestitve direktive o plinskih napravah

Evropska komisija je včeraj predlagala nadomestitev direktive o plinskih napravah z uredbo, ki bi se uporabljala neposredno. To pomeni, da bi en zakonodajni akt nadomestil 28 posameznih aktov, ki zdaj prenašajo omenjeno direktivo v nacionalne zakonodaje v državah članicah.

Predlog uvaja skladnejša pravila, ki bodo znižala stroške usklajevanja za poslovne subjekte, zlasti za mala in srednje velika podjetja. Pravila določajo jasnejšo odgovornost proizvajalcevuvoznikov in distributerjev izdelkov. K večji varnosti izdelkov bo prispevala boljša sledljivost, ki bo omogočala odkrivanje poškodovanih ali nevarnih izdelkov. Organi bodo z boljšim nadzorom nacionalnih trgov lažje zaustavili uvoz nevarnih izdelkov iz tretjih držav. Predlog bo tako prispeval k večji varnosti izdelkov po vsej EU.

Med plinske naprave spadajo kuhalniki, peči, sevalni grelniki, grelniki za vodo, plinske luči in kotli za centralno kurjavo. Zakonodaja zajema številne vsakdanje potrošniške in komercialne proizvode od enostavne opreme za kampiranje do ogrevalnih kotlov za velike stavbe. Izvzete so samo naprave, ki se uporabljajo za industrijske postopke.  

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.