Drugi dan sejma AGRA v ospredju čebelarji, gozdarji in mladi kmetje

Prejemniki nagrad in medena kraljica
Foto: Jure Zaunekar

Drugi dan na mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA je bil namenjen čebelarjem, gozdarjem, podeželski mladini, kmetijski mehanizaciji in avtovtonim pasmam. Ministrica Irena Šinko se je udeležila Svečane razglasitve in podelitve priznanj mednarodnega ocenjevanja medu in pijač ter okronala novo medeno kraljico. Pomembna okrogla miza je potekala tudi o učinkovitosti letalske obrambe proti toči. Državni sekretar dr. Darij Krajčič se je udeležil 2. Zasedanja Regionalne strokovne skupine za gozd iz Zahodnega Balkana ter sekaškega tekmovanja, na razstavnem prostoru ministrstva pa je potekala prva od petih okroglih miz z naslovom »Lepo je biti kmet«.

Ministrica Irena Šinko je svoj dan na sejmu začela s srečanjem ob kavi z obiskovalci sejma.
Dobrote so pripravili dijaki Izobraževalnega centra Piramida iz Maribora. Ob pogovoru z
obiskovalci se je seznanila z raznimi težavami in potrebami kmetov, institucij in združenj. Sledila je svečana razglasitev in podelitev priznanj mednarodnega ocenjevanja medenih pijač in medu. Ministrica je v svojem nagovoru izpostavila, da je čebelarstvo v Sloveniji zelo razvito: »Z naravnimi danostmi naše dežele in s pravilno tehnologijo čebelarjenja, lahko v Sloveniji pridelamo varen in kakovosten med. Slovenski čebelarji lahko svojim potrošnikom zagotovijo med višje kakovost in znanega porekla. Na ta način so konkurenčnejši in se lažje obdržijo na tržišču.« Dodala je, da bo čebelarstvo podprto tudi v novem strateškem načrtu skupne kmetijske politike ter da bo Evropska komisija slovensko pobudo o označevanju mešanic medu obravnavala v začetku prihodnjega leta. Na prireditvi so podelili tudi priznanja za medene izdelke ter okronali novo medeno kraljico. Naziv Šampiona je osvojil akacijev med Čebelarstva Klemenčič iz Škofje Loke, naziv medene kraljice pa je pripadel Tadeji Vidmar.

Stojnica z medenimi izdelki in punce ter gospod okoli nje
Foto: Jure Zaunekar

V nadaljevanju se je ministrica udeležila tudi okrogle mize na temo Letalske protitočne
obrambe, ki jo je organiziral Sindikat kmetov Slovenije. Na njej so predstavili stanje v Sloveniji in opozorili na podnebne spremembe in s tem povezane vremenske pojave, ki jih pogosto spremlja toča. Mnenja o učinkovitosti obrambe z letali so podali predstavniki iz Slovenije in tujine. Ker je današnji dan posvečen tudi podeželski mladini si je ministrica ogledala tudi tržnico mladih kmetov, ki so jo navdušili z izjemnimi idejami, proizvodi in pozitivno usmerjenostjo, kljub težkim časom v kmetijstvu.

Državni sekretar dr. Darij Krajčič je dan začel s Zasedanjem Regionalne strokovne skupine za gozd iz Zahodnega Balkana. Strokovna posvetovalna skupina deluje v sklopu projekta
mednarodnega razvojnega sodelovanja Republike Slovenije, ki nudi državam Zahodnega
Balkana dvostransko tehnično pomoč. Le ta je osredotočena na krepitev dobrega
administrativnega upravljanja ministrstev pristojnih za gozdarstvo in upravljanje divjadi
(Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Kosova, Srbije in Severne Makedonije) v
projektnem obdobju med 2022 in 2023. V uvodnem nagovoru je poudaril, da podnebne
spremembe gozdarstvu prinašajo številne izzive: »S skupnimi močmi lahko omilimo vpliv in
pomagamo naravi in ​​okolju, da postaneta bolj odporna nanje. S skupnim reševanjem problemov bomo olajšali upravljanje naravnih virov v naši skupni regiji Zahodnega Balkana.« V nadaljevanju je nagovoril tudi udeležence začetka 22. sekaškega tekmovanja. V nagovoru je pohvalil spretnosti gozdarjev dodal pa je, da se morajo za delo v gozdu ustrezno izobraževati, saj je lahko že majhna napaka usodna. Priznanja je popoldne najboljšim podelila ministrica Irena Šinko.

Množica ljudi na sejmu, ki se sprehaja med stojnicami
Foto: Jure Zaunekar

Na razstavnem prostoru ministrstva je potekala okrogla miza z naslovom »Kako lepo je biti
kmet?«. Udeležili so se je Marija Brodnik Lodewijk iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, prejemnik evropske nagrade za mladega kmeta Gregor Slavec, sodelujoči v kampanji Lepo je biti kmet Janez Rakovec, predstavnica Zveze slovenske podeželske mladine Nastja Gregorec in pedagoginja ter mentorica kmetijskih krožkov Tamara Urbančič. Na dogodku je bio med drugim izpostavljen akcijski načrt za delo z mladimi kmeti za obdobje naslednjih petih let kjer se obeta nekaj sprememb. Ena od bistvenih aktivnosti akcijskega načrta je tudi informiranje mladih o pomenu kmetijstva in vključitev tem kmetijstva v učne načrte, zato ministrstvo izvaja tudi kampanjo za spodbujanje mladih za poklic kmeta.

Današnji dan je bil posvečen tudi avtohtonim pasmam in kmetijski mehanizaciji. Vodja kabineta Dejan Süč je v svojem nagovoru ob podelitvi priznanj ocenjevanja kmetijske mehanizacije poudaril pomen takih sejmov za predstavitev novih kmetijskih strojev ter izpostavil njihov pomen pri varnosti v kmetijstvu. Državni sekretar dr. Darij Krajčič je podelil tudi priznanja pri ocenjevanju avtohtonih slovenskih pasem. V nagovoru je izrazil veselje nad tem, da število avtohtonih pasem v zadnjem obdobju narašča.

Prejšnji članekKako se rešiti muh?
Naslednji članekSubvencije delodajalcem za zelena delovna mesta

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.