Algažarnica – zelena LED žarnica, ki deluje na osnovi alg!

Oblikovalec, ki se ukvarja z obnovljivimi viri enerigije, Gyula Bodonyi je predstavil svojo novo kreacijo – žarnico, ki deluje na osnovi zelene alge.

Pisali smo že o energijskih projektih na osnovi zelenih alg, vendar pa je Bodonyi-jev koncept veliko bolj dostopen in prijazen ljudem. Njegova “algažarnica” je pravzaprav LED žarnica zelene barve, ki sama proizvaja energijo s pomočjo fotosinteze alg.

Žarnica je oblikovana v obliko solze in vsebuje zračno cevko, LED diodo, hidroforno posodo, ohišje in odprtino za izstop za zraka. Sistem vsrkava ogljikov dioksid in vodo spomočjo črpalke. Ko zrak kroži po žarnici, nastopi algina fozosinteza, ki oddaja energijo za LED diodo, obenem pa še kisik.

Ko žarnica ne sveti, je temno zelene barve, kar je odraz alg, ki se nahajajo v njej. Ko sveti, oddaja svetlo zeleno svetlobo, kar zadostuje za osvetlitev celotne sobe.

Čeprav so majhne velikosti, pa bi algažarnice, če bi jih uporabljali v velikem številu, lahko drastično vplivale na porabo energije po svetu. Poleg tega, da žarnica sama poskrbi za električno energijo, še čisti zrak, s tem ko ogljikov dioksid pretvarja v kisik.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.